Vučinović: Nije završena priča o vraćanju imovine

Predsjednica HGI za obeštećenje vlasnika zemljišta na kojem se gradi golf teren
0 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.01.2014. 16:56h

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, osudila je napade na medijske poslenike u Crnoj Gori, ali i na stranačke prostorije HGI u Tivtu na koje je atakovano dva puta tokom prošle godine.

Gostujući u programu tivatskog Dux radija, Vučinovićka je pozvala na izbjegavanje nasilja i veću toleranciju u društvu.

"Osuđujem napade na novinare i novinske kuće, kao i napade na prostorije naše stranke, koje ih je bilo u dva navrata u protekloj godini. Moramo raditi na suživotu i toleranciji, da takvih događaja bude što manje", kazala je predsjednica HGI.

Ona je najavila i da će ta stranka tražiti da se pravim vlasnicima – građanima Tivta i Kotora, vrati njihova zemlja u Mrčevom polju pored aerodroma Tivat, a koju je Vlada izdala u dugoročni zakup holandskoj kompaniji “LPGD” radi izgradnje golf terena.

Taj posao od LPGD-a preuzela je kompanija “Boka Grupa”, britansko-crnogorskog biznismena Džona Gvozdenovića Kenedija, za koju je nedavno usvojen DUP za to područje i omogućena gradnja golf terena, ali i velikog broja apartmana i vila za iznajmljivanje i prodaju na tržištu.

Veliki broj mještana Tivta i Kotora kojima je zemljište gdje će Kenedi urediti golf teren i graditi nekretnine za prodaju na tržištu, oduzeto još prije više od pola vijeka za potrebe poljoprivrednog dobra, do sada nisu naišli na razumijevanje Vlade za svoje zahtjeve da im se zemlja za koju oni nisu pravedno obeštećeni, a u međuvremenu joj je i promijenjena namjena, vrati.

Građani traže preko 270 hiljada kvadrata od ukupno oko milion kvadrata placa pored aerodroma na kome će se graditi golferski kompleks.

"Kada je u pitanju povraćaj imovine u Mrčevom polju, mi smo odvojili dio sredstava koje dobijamo iz budžeta kao stranka i usmjerili ih na način da pomognemo povraćaj oduzete imovine. Ta priča je krenula drugim tokom koji mi nismo željeli. Aktivno ćemo se boriti da se zemlja koja je na taj način oduzeta, ne samo Hrvatima nego i svima ostalima zakonskim putem vrati, kako bi u konačnici svi bili zadovoljni", poručila je predsjednica HGI Marija Vučinović.

Bonus video: