Budva: Funkcioneri na odmor otišli službenim vozilima

Vozni park lokalne uprave, koja je i 2014. proklamovala kao godinu štednje i racionalizacije, broji 30-ak automobila
64 pregleda 9 komentar(a)
službena vozila Budva, Foto: Vuk Lajović
službena vozila Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.01.2014. 20:15h

Sve dok predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović ne bude promijenio opštinsku Odluku o načinu i uslovima korišćenja službenih automobila, parking ispred zgrade Skupštine opštine će i u neradnim danima izgledati kao i 8. januara , biće bukvalno pust.

Iako su lokalne službe, te kompletna administracija proteklih pet dana, od vikenda bili na mini godišnjem odmoru zbog božićnih praznika, službeni parking je bio potpuno pust, a funkcioneri su ozbiljno shvatili opštinsku odluku, koja im dozvoljava da mogu da koriste automobil i van radnog vremena, u ovom slučaju u privatne svrhe.

Osim službenog automobila, "audija" gradonačelnika Rađenovića, na parkingu, koji je radnim danima tijesan za sva službena vozila, bila su parkirana još tri automobila. Vozni park Opštine, koja je i 2014. proklamovala kao godinu štednje i racionalizacije, broji 30-tak automobila.

Odluka o načinu korišćenja službenih vozila donijeta je i objavljena u Službenom listu u novembru 2011. a njome je propisano da službeni automobil imaju predsjednik, potpredsjednik Opštine, glavni administrator, menadžer grada, te sekretari sekretarijata, načelnici službi, direktori, šef kabineta, te službenici i namještenici.

Odlukom je dozvoljeno da “sva rukovodeća lica imaju pravo da koriste službeno vozilo, sa ili bez šofera, 24 sata i to u zemlji i inostranstvu”.

Starješine organa i službi imaju pravo da za vršenje svojih dužnosti koriste automobil 24 časa, a sa šoferom samo za putovanja u inostrantsvo.

Pravo korišćenja službenog automobila 24 časa, propisuje odluka, ne može se prenijeti na drugo lice.

Ovakva povoljnost, prema ocjeni opozicije, donijeta je kako bi se službeni automobili koristili u porodične svrhe.

Šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović zvanično je na minulom skupštinskom zasijedanju zatražio odgovor od Opštine ovim povodom.

“Sekretarijat za lokalnu samoupravu nadležan je za upravljanje voznim parkom Opštine Budva i zajedno sa Sekretarijatom za privredu i finansije nadležan je za realizaciju Odluke o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila. Nadzor nad realizacijom odluke vrši predsjednik Opštine, koji je jedini ovlašćen da izvrši promjene odbredbi odluke”, pojašnjeno je iz resornog sekretarijata.

Budvanska Opština je tokom protekle godine u više navrata oglašavala prodaju 12 službenih automobila, a plan je da se kupi novih šest terenskih namjenskih vozila.

Bonus video: