Priče sa groblja: Usred noći došao da zapali svijeću babi

Na grobljima krajem 2013. nije bilo novih pljački, ali jeste čudnih situacija
176 pregleda 10 komentar(a)
Čepurci, grob, krađa, Foto: Luka Zeković
Čepurci, grob, krađa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.01.2014. 19:41h

Ni nakon nekoliko mjeseci nijesu rasvijetljene učestale krađe na grobljima u kojima su lopovi skrnavili grobnice, odnoseći mermerne i metalne djelove.

Direktor “Pogrebnih usluga” u Podgorici Slobodan Stanović kazao je da u posljednje vrijeme, zbog “pojačane kontrole”, nije bilo skrnavljenja grobnica, ali da je krajem 2013. bilo “nekoliko sitnijih incidenata”.

“Prije dvije noći jedan od čuvara mi je ispričao da je prilikom obilaska groblja sreo čovjeka koji je tvrdio da je došao da zapali svijeću babi. Niko od nas ne može da tvrdi da je to jedan od lopova, a ni na osnovu običnog legitimisanja ne bismo mogli da utvrdimo da li je to što kaže zaista istina ili laž. Prije petnaestak dana uhvaćen je jedan narkoman, koji je navodno sa jednog od grobova uzeo cvijeće i to je sve. Možda je bilo još nekih sitnijih krađa koje nam nijesu prijavljene”, rekao je juče Stanović.

“Vijesti” su jesenas u više navrata pisale da drski lopovi skrnave grobnice i kradu sve što se može prodati, a Stanović je tada zatražio pomoć i od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića...

Stanović smatra da će krađa biti sve dok se groblja potpuno ne ograde, ali i ograniči vrijeme za posjete.

On je ranije najavio i uvođenje video-nadzora na grobljima.

“Krađe su sve učestalije i u zemljama u okruženju, a i kod nas će biti česta pojava sve dok se groblja potpuno ne ograde i na taj način zaštite od lopova. Mislim da bi bilo dobro da se donese zakonska odredba kojom se ograničava vrijeme za posjete grobljima”, smatra Stanović.

Nadaju se da će policija otkriti ko je odnio pazar

Stanović je kazao da još ne znaju ko je u nedjelju, uz prijetnju oružjem, opljačkao prodavnicu “Pogrebnih usluga” na Čepurcima i tom prilikom odnio oko četiri hiljade eura pazara. On je ocijenio da je taj događaj novina sa kojom se ranije nijesu susretali.

“Policija je prilikom uviđaja uzela otiske, saslušala svjedoke, čak sam i dao izjavu... Očekujemo da će ovaj slučaj biti riješen i da će počinioci biti uhvaćeni. Ipak, za sada nema nikakvih novih detalja, ali vjerujemo da ćemo biti redovno obavještavani o toku istrage”, rekao je Stanović.

Bonus video: