Za LGBT prava: Objavljena knjiga "Policija, tolerancija i prihvatanje identiteta"

Cilj knjige je da podstakne profesionalizam, građansko i društveno angažovanje, građansku, porodičnu odgovornost...
99 pregleda 7 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.01.2014. 13:53h

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova objavili su knjigu "Policija, Tolerancija i Prihvatanje identiteta", čiji je cilj, kako su naveli, da podstakne profesionalizam, građansko i društveno angažovanje.

Kako je saopšteno iz LGBT Foruma Progres, knjiga je zamišljena kao svojevrsni udžbenik i važan podržavajući resurs u promovisanju vladavine prava, bezbjednosti, zaštite i poštovanja ljudskih prava LGBT osoba kao i u, kako su pojasnili, daljem razvijanju i stabilizaciji crnogorske demokratske kulture i prakse.

»Cilj knjige je da podstakne profesionalizam, građansko i društveno angažovanje, građansku, roditeljsku i porodičnu odgovornost, interesovanje akademske zajednice ali i ukupni dijalog i diskusiju«, kaže se u saopštenju.

Iz Foruma su objasnili da knjiga promoviše koncept inkluzivne bezbjednosti kojoj, uz odgovornost prije svega Uprave policije, doprinose i drugi društveni kateri kao što su civilno društvo, roditelji, porodice, obrazovanje i škole, pravosuđe.

»Izdavači vjeruju da će ovo štivo ostvariti punu praktičnu primjenu u svakodnevnom životu, radu, postupanju LGBT osoba, njihovih porodica, policijskih službenika i drugih profesionalaca odgovornih za primjenu i obavljanje određenih javnih ovlašćenja i poslova prema LGBT osobama«, naveli su iz te organizacije.

Da se ukloni neznanje, ali i strahovi, rezerve...

Namjera izdavača i autora je, kako su dodali, da se obezbijedi pomoć, brza konsultacija i podrška, u različitim situacijama, donosiocima odluka, službenicima u svim javnim servisima, LGBT osobama i njihovim porodicama, da otklone neznanje, lične dileme, prepreke, strahove, rezerve u vezi sa seksualnom orjentacijom i rodnim identitetom.

»Konačno, intencija publikovanja ovog sadražaja jeste podiznaje svijesti i unapređenje razumijavanja potrebe i izazova društvenog prihvatanja LGBT osoba«, poručili su iz Foruma.

Urednik i priređivač knjige je Aleksandar Saša Zeković.

Bonus video: