Umjesto u julu, cvijeće u bašti Žabljačanke procvjetalo pred Božić

"Nijesam se tome nadala bez obzira na ovako toplo vrijeme. To su višegodišnji zasadi prema kojima sam jesenas primijenila uobičajeni tretman"
86 pregleda 5 komentar(a)
Anica Dedeić, Foto: Obrad Pješivac
Anica Dedeić, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.01.2014. 13:55h

Ovih dana, kada na Žabljaku nema snijega, a većinu žabljačkih dvorišta krase badnjaci, ispred kuće Anice Dedeić u prigradskom naselju Tmajevca izniklo je cvijeće.

Prošle bi žute i tamno plave latice nezapaženo da je jul jer "Dani i noć" uz ostale cvjetove krase ovo dvorište koje je uvijek na vrhu ili tu negdje kada je u pitanju odluka stručnog žirija u julskoj manifestaciji "Dani planinskog cvijeća“.

"Umjesto u julu procvjetaše uoči Božića. Nijesam se tome nadala bez obzira na ovako toplo vrijeme. To su višegodišnji zasadi prema kojima sam jesenas primijenila uobičajeni tretmam. Neke osjetljive na hladnoću zaštitila sam tako što sam preko njih stavila foliju ili na drugi način. Zbog jutrošnje slane nestalo je njihove "radosti“. Ni boje nijesu izražene kao prethodnog dana", priča Anica "Vijestima".

Brigu za cvijećem ispoljava i njena unuka Dajana.

Podiže ručicama žute latice i drži ih na dlanovima kako bi im prenijela malo topline. Ona i njen mlađi brat Nemanja došli su iz Herceg Novog kod babe na zimski raspust. Plan da skijaju i sankaju ne mogu realizovati. A vole jer znaju da je njihova baka, sredinom šezdesetih prošlog vijeka kao Anica Baranin, bila pojedinačna i štafetna prvakinja velike Jugoslavije u ski trčanju.

U Dajani su očigledno babini geni kada je u pitanju cvijeće. Kod petogodišnjeg Nemanje interesovanje samo za snijeg jer je neprekidno u dvorištu ali tamo gdje ga pomalo ima.

Bonus video: