Sloboda medija

IFJ/EFJ pisali Vujanoviću, Đukanoviću i Krivokapiću: Hitno zaustavite napade na medije

Oni pozivaju Vladu da djeluje, kako bi novinarstvo prestalo da bude najopasnija profesija u CG
0 komentar(a)
Su Kej Braun, Vijesti, Mihailo Jovović, Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Su Kej Braun, Vijesti, Mihailo Jovović, Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.01.2014. 11:54h

Povodom posljednjeg, bombaškog napada na redakciju "Vijesti", Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ)uputila je pismo predsjedniku Crne Gore, premijeru i predsjedniku Skupštine, Filipu Vujanoviću, Milu Đukanoviću i Ranku Krivokapiću, u kojem se izražava duboka zabrinutost jer su tim aktom, kako su ocijenili, životi medijskih radnika dovedeni u opasnost.

"Iako cijenimo izjave koje ste dali tim povodom, vjerujemo da to nije dovoljno kako bi se spriječili neprijatelji slobode štampe u vašoj zemlji. Uprkos tome što je osnovan savjet za procjenu rada policije, tužilačkih i sudskih organa u slučajevima napada na medije, vaša Vlada se i dalje oglušuje na povećani govor mržnje koji je sada postao tako čest u državnim medijima i koji ostaje nekažnjen", navodi se u pismu poslatom 3. januara.

Pismo je upućeno nakon izvještaja koji je Sindikat medija Crne Gore uputio zbog sve češćih napada na medije i novinare.

IFJ i EFJ u pismu državnom vrhu Crne Gore podsjećaju na slučajeve napada gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše na ekipu "Vijesti".

"Takođe smo zabrinuti i zbog dugotrajnog čekanja rezultata istrage vaše Vlade, ako ih ima, o tome ko je ubio urednika 'Dana', Duška Jovanovića, ko je prebio direktora 'Vijesi' Željka Ivanovića i ko je dva puta napao novinare Tufika Softića i Mladena Stojovića. Postoji obilje dokaza da vaše institucije nastavljaju da tolerišu nekažnjavanje tih djela, što ih čini uobičajenima", navodi se u  pismu i podsjeća da IFJ i EFJ okupljaju 600.000 medijskih profesionalaca iz više od 120 zemalja.

Kroz pregovore sa EU obezbijediti sigurnost novinara

Ocjenjuje se da je nedostatak "nulta tolerancije" dijela Vlade na napade na novinare i dosadašnju nekažnjivost počinilaca neprihvatljiva za započete pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) i dodaje da će međunarodna novinarska udruženja uticati da pregovori za poglavlja 23 i 24 obuhvate zahtjeve da se utvrdi odgovornost Vlade za sigurnost novinara i medija i prekine nekažnjivost djela protiv njih.

"Vaše izjave osude tih napada su dobrodošle, ali riječi se potom moraju pretvoriti u djela i u veći napor da se počinioci izvedu pred lice pravde kako bi se napadi zaustavili a novinari osjećali sigurnije. IFJ i EFJ pozivaju Vladu da djeluje odmah i odlučno, kako bi novinarstvo u Crnoj Gori prestalo da bude najopasnija profesija. Takav napor bi pokazao vašu posvećenost unapređenju vrijednosti slobode medija u Crnoj Gori", zaključuje se u pismu.

U posebnom saopštenju, dvije organizacije su osudile i posljednji napad na novinarku "Dana" iz Nikšića, Lidiju Nikčević, koja je pretučena ispred dopisništva tog lista.

Reporteri bez granica: Nekažnjivost napada na medije je pravilo u Crnoj Gori

I međunarodna novinarska organizacija Reporteri bez granica osudila je posljednje napade na "Vijesti" i dopisnicu "Dana" iz Nikšića, Lidiju Nikčević.

Oni su u saopštenju naveli da su zabrinuti za sve lošiju klimu u kojoj rade crnogorski novinari.

"I dalje nema naznaka da će iko biti označen kao odgovoran za to nasilje i to je neprihvatljivo. Reporteri bez granica pozivaju vlasti da garantuju sigurnost novinarima a počinioce izvede pred lice pravde", navodi se u saopštenju.

Nekažnjivost za nasilje nad medijima je pravilo u Crnoj Gori, ocjenjuje ta organizacija i dodaje da je tolerancija koja prema tim napadima demonstrira pravni sistem neprihvatljiva.

"Pozivamo vlasti, prije svega premijera Mila Đukanovića, da spriječi nasilje i da učini sve kako bi osigurao da se počinioci izvedu pred lice pravde i uspostavi bezbjedno okružđenje za novinare, što je neophodno za garantovanje slobode informisanja.

Preporučujemo za Vas