Budva će i ove godine pokušati da počne sa izgradnjom žičare

“Namjeravamo da krenemo u taj posao, kroz javno-privatno partnerstvo“, kazao je Rađenović
19 komentar(a)
Kosmač, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kosmač, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.01.2014. 19:19h

Ideja stara više od pola decenije da se najjača hotelska destinacija – Bečići, gdje postoji više od deset velikih hotelskih kompleksa, spoji žičarom sa malim živopisnim mjestom Brajići iznad Budve, mogla bi biti realizovana ove godine.

Opština Budva spremna je da odmah uloži pola miliona eura i započne gradnju prve žičare u Crnoj Gori. Projekat, vrijedan sedam miliona eura, u koji bi lokalna uprava učestvovala sa najviše milion i po, bio bi zajednički posao Opštine Budva i firme “Cable car Montenegro” koja je inicirala cijelu priču o gradnji žičare.

Gradonačelnik Lazar Rađenović naveo je da je riječ o projektu značajnom za unapređenje turističkog proizvoda.

“Namjeravamo da krenemo u taj posao, kroz javno-privatno partnerstvo“, dodao je.

Programom uređenja prostora koji je uoči Nove godine usvojio lokalni parlament, predviđeno je da se ove godine za izgradnju žičare izdvoji pola miliona eura.

Projekat izgradnje žičare, na sebe je preuzela kompanija “Cable Car Montenegro“, čiji je akcionar i lokalna uprava, i predviđa izgradnju žičare od Bečića, nedaleko od hotela “ The Queen of Montenegro” do stare tvrđave Kosmač na Brajićima.

Projekat izgradnje žičare, na sebe je preuzela kompanija “Cable Car Montenegro“, čiji je akcionar i lokalna uprava

Projekat žičare, kao turističke atrakcije, podrazumijevao bi izgradnju polazne stanice, koja bi bila nedaleko od hotela „The Queen of Montenegro“ i ciljne stanice nedaleko od srednjovjekovne tvrđave na Brajićima.

Procjena je da bi se investicija vratila za par godina, a realizacija projekta oslanja se na strategiju Budve, usmjerene za razvoj ruralnog područja. Njenom izgradnjom bi se i taj, gotovo zaboravljeni atraktivni kulturno-istorijski spomenik, priveo turističkoj namjeni. Žičara bi vukla takozvane gondole koje bi, na svakih pola sata, prevozile turiste i izletnike do Brajića i natrag. Opština je još prije dvije godine započela pregovore sa mještanima, da i oni ustupanjem zemlje postanu akcionari ili da im se za izuzimanje zemlje uplati “razumna“ nadoknada. Realizaciju jedne od najznačajnijih kapitalnih investicija, na koju već nekoliko godina unazad insistira lokalna uprava, usporila je ekonomska kriza, koja je uvela lokalnu upravu u finansijske probleme, iz kojih se izvukla prije godinu.

Stanice mogu odmah

Predstavnici Opštine već su obišli teren gdje bi se već mogla početi izgradnja početne i krajnje stanice, a prema sadašnjim procjenama oprema bi koštala oko pet miliona eura, a izgradnja prihvatnih stanica te izuzimanje zemlje, još dodatnih dva miliona eura.

Opština Budva je još 2010. donijela odluku da bude akcionar kompanije “Cable Car Montenegro“, time što je kao svoj ulog ponudila nepokretnosti u vrijednosti od 209.963 eura. Društvo za promet i usluge "Cable car Montenegro" doo Budva, kako se navodi u registru Privrednog suda, osnovano je 1. februara 2010. Vršilac dužnosti izvršnog direktora kompanije je Jadranka Božović, dok su osnivači Dragan – Purko Ivančević, Branko – Diki Kažanegra, dosadašnji suvlasnici hotelskog kompleksa “The Queen of Montenegro”, te Nikola Koprivica.

Bonus video: