Plužine donijelo odluku da pomogne svim nezaposlenim budućim majkama

Prema podacima za 2012. godinu, (za prošlu nijesu još obrađeni) na području Plužina sklopljeno je pet brakova, rođeno je 13 beba
68 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2014. 19:58h

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Plužine u 2013. godini usvojena je odluka predsjednika Opštine Mijuška Bajagića da sve nezaposlene porodilje na teritoriji te opštine primaju mjesečnu naknadu od po stotinu eura sve dok dijete napuni dvije godine.

Porodilja i njen suprug moraju imati prebivalište na teritoriji opštine Plužine, a pravo na naknadu gube ako se zaposle ili odsele.

I dok se jedni nadaju da će odluka o naknadama za nezaposlene porodilje vratiti “rode” u, prema popisu iz 2011. godine, opštinu koja je po prosječnoj starosti žitelja najstarija u Crnoj Gori (43,7 godina), a i po stopi nataliteta se nalazi na začelju, drugi smatraju da je stimulativna odluka donijeta kasno jer je migracija uradila svoje.

Prema podacima Monstata od 1948. do 2011. godine iz Plužina se odselilo oko pet hiljada stanovnika, a najveća migracija je zabilježena u periodu od 1971. do 1981. godine kada je broj žitelja tog poddurmitorskog grada smanjen za gotovo dvije hiljade. Prema posljednjem popisu stanovništva u Plužinama živi 3.286 stanovnika.

Prema podacima za 2012. godinu, (za prošlu nijesu još obrađeni) na području Plužina sklopljeno je pet brakova, rođeno je 13 beba, a umrlo 56 osoba.

Na Goranskom je otvorena prva škola u Pivi 1883, sada ima dva učenika

Migracije i starenje opštine zatvorili su mnoge škole tako da su danas rijetka sela u kojima se čuje školsko zvono. Nekada je u Pivi, u skoro svakom selu postojala škola, bilo kao matična ustanova ili područno odjeljenje.

Danas, pored Obrazovnog centra u Plužinama pod čijim krovom se nalaze srednja i osnovna škola koja ima osam područnih odjeljenja, postoje još škole u Stabnima i Donjim Breznima.

U Obrazovnom centru nastavu pohađa 228 učenika, i broj đaka je za posljednjih desetak godina manji za skoro 200. U matičnoj osnovnoj školi trenutno uči 177 učenika, dok je u osam područnih odjeljenja njih 21 - na Pišču i u Mratinju po jedan učenik, u Barnom Dolu, Rudinicama i Goranskom po dva, u Borkovićima tri, i u Bezuju i Smriječnu po pet.

U Mjesnoj zajednici Stabna, kojoj pripada 11 sela, u školi “Bećko Jovović” nastavu pohađa 16 učenika, od kojih je jedan prvak. Treći i sedmi razred u školi, koja je bila treća vaspitno- obrazovna ustanova u Pivi (osnovana 1897. godine), je bez učenika, a 1974. godine samo od petog do osmog razreda je bilo 120 đaka.

I škola “Bajo Pivljanin” u Donjim Breznima, koja je sa radom počela kad i škola u Stabnima, ima razred, ali nema đaka. U toj školi nastavu pohađa njih 19, sedam manje u odnosu na godinu ranije, dok u šestom razredu nema učenika.

Prva škola u Pivi otvorena je na Goranskom 1883. godine. Danas je to područno odjeljenje sa svega dva učenika, dok ih je samo prije šest godina bilo 25 više. Osnovna škola na Unču, koja je zatvorena već 20 godina, iznjedrila je, pored ostalih, i sedam doktora nauka.

Galerija

Bonus video: