OEBS: Svi napadi na "Vijesti" imaju efekat zastrašivanja

Očekujem da policija i tužilaštvo pronađu počinioce i ovog i svih prethodnih napada", kazala je šefica Misije OEBS u Crnoj Gori, ambasadorka Janina Hrebičkova
4 komentar(a)
Janina Hrebičkova, Mihailo Jovović, Foto: Zoran Đurić
Janina Hrebičkova, Mihailo Jovović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.01.2014. 18:39h

Šefica Misije OEBS u Crnoj Gori, ambasadorka Janina Hrebičkova, posjetila je redakciju "Vijesti" povodom napada na naš list aktiviranjem eksplozivne naprave.

Hrebičkova je obišla redakciju i zadržala se u dužem razgovoru sa glavnim urednikom Mihailom Jovovićem, ispod čijeg prozora se, dok se nalazio u kancelariji, u četvrtak 26. decembra, desila eksplozija.

"Došla sam zato što želim da osudim napad na 'Vijesti'. Očekujem da policija i tužilaštvo pronađu počinioce i ovog i svih prethodnih napada", kazala je Hrebičkova.

Ona je naglasila da osuđuje sve napade na novinare, zato što oni imaju efekat zastrašivanija i negativan uticaj na slobodu medija:

"Ne samo na slobodu novinara, nego na bezbjednost bilo koga u zemlji. Došla sam takođe da se upoznam s glavnim urednikom i da vidimo na koji način saradnju u budućem periodu nastaviti".

Osim Hrebičkove, redakciju "Vijesti" su od diplomatskih predstavnika prošle subote posjetili ambasadorka SAD Su Kej Braun i ambasador Njemačke Pius Fišer.

Prema nezvaničnim policijskim podacima, u bombaškom napadu gotovo sigurno je korišćen vojni eksploziv ili TNT-trotil, takozvani "trotilski metak", koji je ukraden iz hemijskog preduzeća "Polieks" u Beranama.

Za sada nepoznata osoba 26. decembra 2013. u večernjim satima je ostavila eksplozivnu napravu ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika "Vijesti". U bombaškom napadu nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Vještak za požare, eksplozije i havarije kazao je da su posljedice bombaškog napada mogle biti bile fatalne da venecijaneri na prozorima kancelarije glavnog urednika nijesu zaustavili djelove polomljenog stakla.

U susjednoj kancelariji, u kojoj su venecijaneri takođe bili spušteni, nalazio se lektor Goran Popović.

Bonus video: