"Prese": Vlada glumi da je pogođena napadima na "Vijesti"

"Riječ je o državi, u kojoj direktno ili indirektno svako svakoga poznaje. Zbog toga vlada prilično problematična bliskost između politike i ekonomije", navodi "Prese"
136 pregleda 0 komentar(a)
Prese online, Foto: Printscreen
Prese online, Foto: Printscreen
Ažurirano: 03.01.2014. 17:22h

Poslije najnovijeg napada na list "Vijesti" crnogorska Vlada glumi pogođenost. Vlada i državni mediji nijesu nevini kada je u pitanju klima koja vlada u Crnoj Gori poslije kampanje blaćenja nezavisnih medija, objavio je bečki list "Prese" povodom aktiviranja eksploziva ispred redakcije “Vijesti”, ispod prozora kancelarije glavnog urednika.

Podsjećajući da već godinama nadležni ne uspijevaju da pronađu vinovnike mnogobrojnih napada, "Prese" ukazuje da je Crna Gora zemlja sa 625.000 stanovika, što odgovara negdje trećini populacije Beča.

"Riječ je o državi, u kojoj direktno ili indirektno svako svakoga poznaje. Zbog toga vlada prilično problematična bliskost između politike i ekonomije - potpuno slučajno je sestra premjera Mila Đukanovića vodeći advokat privrede. Upravo o ovoj žabokrečini, o korupciji i mračnim poslovima pišu "Vijesti" i to redovno. Isto tako redovno list biva meta napada", stoji u tekstu austrijskog lista.

"Čini se da "Vijesti" svojim izvještavanjem smetaju određenim krugovima", kaže za "Prese" Oliver Vujović, predstavnik Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO).

"Mi se nadamo da će nadležni ovog puta nešto preduzeti, jer dosadašnje istrage nijesu davale rezultata. Zašto se u Crnoj Gori policija i sudije ne miješaju u sopstveni posao".

Ukazujući na izjave Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića koji su oštro osudili napad, "Prese" podsjeća da je Đukanović nedavno čelnike "Vijesti" proglasio za "vođe medijske mafije" i "medijske monstrume".

Dodaje se da je to bečku izdavačku kucu "Štirija" i američki "Media Development Investment Fund", suvlasnike "Vijesti", navelo da mu napišu oštro protestno pismo.

Vujović ne želi da Đukanovića direktno dovedi u vezu sa napadima, ali on smatra da ovakve premijerove izjave kriminalni krugovi mogu da shvate kao ohrabrenje za akcije protiv medija.

"Ukoliko se klima prema kritičkim novinarima i dalje bude pogoršavala, EU je na raspolaganju batina zvana pristupni pregovori. Prije neki dan su otvorena nekolika poglavlja, među njima i jedno sa odgovarajucim imenom: Pravna država, sloboda i bezbjednost", ukazuje bečki list.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), podružnica Međunarodnog instituta za štampu (IPI), izrazila je zabrinutost zbog bombaškog napada na "Vijesti.

Eksploziv velike razorne moći bačen je na redakciju nezavisnog dnevnika “Vijesti”, ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića. Povrijeđenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta.

Oliver Vujović je u posebnoj izjavi saopštio da je "s obzirom na učestalost napada na novinare lista i njegovu imovinu, stekao uvjerenje da su 'Vijesti' direktna meta".

Bonus video: