Vujović: "Vijesti" su direktna meta

SEEMO poziva vlasti Crne Gore da sprovedu opsežnu istragu i privedu pravdi napadača i nalogodavce
7 komentar(a)
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.12.2013. 17:48h

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO), podružnica Međunarodnog instituta za sstampu (IPI), izrazila je danas zabrinutost zbog bombaškog napada na "Vijesti.

Eksploziv velike razorne moći bačen je redakciju nezavisnog dnevnika “Vijesti”, ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika Mihaila Jovovića. Povrijeđenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta.

SEEMO poziva vlasti Crne Gore da sprovedu opsežnu istragu i privedu pravdi napadača i nalogodavce.

"Zabrinut sam zbog stalnih prijetnji novinarima koji rade za Vijesti", napisao je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović u saopštenju i dodao da je "s obzirom na učestalost napada na novinare lista i njegovu imovinu, stekao uvjerenje da je taj list direktna meta".

Vujović je pozvao policiju, sudove i državnog tužioca da usredsrede pažnju na ovaj slučaj i sve napade i prijetnje Vijestima poslednjih godina.

Najnoviji, ali do sada najžešći atak na redakciju “Vijesti”, samo je nastavak serije napada na redakciju i novinare “Vijesti”.

Redakcija je kamenovana 8. novembra, kada su tri, i dalje nepoznata muškarca, prišla glavnom ulazu i prozor prvo razbili velikim kamenom, a potom i jednim manjim.

“Vijesti” su napadnute i tokom Parade ponosa, 20. oktobra ove godine, kada je iz dva puta kamenovana redakcija i polomljeno nekoliko prozora na kancelarijama.

U avgustu je ispred kuće novinara "Vijesti" Tufika Softića bačena eksplozivna naprava, a prethodno su fizički napadnuti novinarka Olivera Lakić, urednik Mihailo Jovović i direktor lista Željko Ivanović...

Policija i tužilaštvo još nijesu riješili ni seriju paljenja automobila “Vijesti” u ljeto 2011. godine.

Bonus video: