MCP: Država da poštuje načelo odvojenosti crkve i države

Zatraženo je da se povrati narušena ravnopravnost pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica, donese novi Zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica
300 pregleda 54 komentar(a)
Mitropolija Crnogorsko primorska, Foto: Pravoslavna Mitropolija crnogorsko primorska
Mitropolija Crnogorsko primorska, Foto: Pravoslavna Mitropolija crnogorsko primorska
Ažurirano: 30.12.2013. 18:45h

Državni organi Crne Gore treba da ostvare proklamovane ambicije za izgradnju građanskog društva uz poštovanje ustavnog načela odvojenosti crkava i vjerskih zajednica od države, poručeno je sa godišnjeg bratskog sabranja sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Zatraženo je da se povrati narušena ravnopravnost pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica, donese novi Zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica i Zakon o restituciji i obeštećenju crkava i vjerskih zajednica za imovinu koja je oduzeta nakon Drugog svjetskog rata.

"Da se obezbijedi neometano ostvarivanje slobode vjeroispovijesti na individualnom i kolektivnom nivou, podstiče vjerska tolerancija među ljudima, ispoštuje unutrašnje ustrojstvo i kanonski poredak pravoslavne Crkve kao što to čine kada su i druge crkve i vjerske zajednice u Crnoj Gori u pitanju, uvede vjerska nastava u obrazovni proces", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je raspravljano i pitanja crkvenog života, a posebno povećanja broja abortusa, i aktuelne zloupotrebe medicinskih sredstava dijagnostike radi selekcije polova nerođene djece.

"Mitropolija crnogorsko-primorska u dane kada se pripremamo da dočekamo praznik rođenja Bogomladenca Hrista apeluje da se preko Ministarstva zdravlja i javnog servisa pokrene akcija u kojoj će se mladim ljudima, a posebno majkama, ukazati na medicinske i duhovne opasnosti utrobnih čedomorstava i drugih devijantnih pojava", kaže se u saopštenju.

Sveštenstvo i monaštvo podsjećaju javnost Crne Gore da čvrsto slijedi osnovnu poruku mitropolita Amfilohija, koji je neposredno pred veliki i čudesni događaj osvećenja Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, pozvao braću, podijeljenu po raznim osnovama, na pomirenje i prevazilaženje međusobnih podjela.

"Tu jevanđeljsku riječ ponavljamo i danas pred Božić kako bi je kao spasonosnu čuli i oni do kojih iz različitih razloga još nije došla. U nastupajućim radosnim danima pozivamo sami sebe i jedni druge i svu svoju blagočestivu pastvu na mirbožanje i sjedinjenje sa Bogomladencem Hristom i jednih sa drugima u vjeri pravoj, vjeri spasonosnoj, vjeri pravoslavnoj", kaže se u saopštenju.

Bonus video: