Hodžić: Odigrali smo važnu ulogu u očuvanju slobode i antifašizma

Potpredsjednik te organizacije, profesor Ljubo Sekulić rekao je da je SUBNOR imao važnu ulogu u izgradnji zemlje
61 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2013. 17:45h

Na Cetinju je danas održana Svečana akademija povodom 65 godina postojanja Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore.

Potpredsjednik SUBNOR-a akademik Zuvdija Hodžić, obraćajući se gostima u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, podsjetio je na sam značaj SUBNOR-a.

"Naša organizacija ostala je jedinstvena na području Crne Gore. Nastala iz Narodno-oslobodilačke borbe, imala je važnu ulogu u očuvanju tekovina slobode i antifašizma. Ponosni smo na svoj rad i na ulogu koju Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata Crne Gore danas ima u društvu" - kazao je Hodžić.

Potpredsjednik te organizacije, profesor Ljubo Sekulić rekao je da je SUBNOR imao važnu ulogu u izgradnji zemlje.

"Borci su bili neumorni graditelji države, a SUBNOR nezamjenjivi čuvar vrijednosti Narodno-oslobodilačke borbe. Naša organizacija izgrađivala je sebe uporedo sa izgradnjom zemlje", kazao je Sekulić.

Na svečanoj akademiji govorio je I gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, koji je kazao "da je Cetinje, kao grad heroj do danas ostao čvrsto privržen idejama antifašizma i idealima slobode.

Jer, na temeljima tih principa, za koje su pali mnogi naši sugrađani i sunarodnici, a koji su postali univerzalna vrijednost savremenog čovječanstva, sazdano je savremeno društvo, okrenuto prosperitetu i budućnosti, a ponosno na stranice svoje svijetle prošlosti", rekao je Bogdanović.

Gradonačelnik je podsjetio i da je tekuće godine navršeno sedam decenija od smrti 14 narodnih heroja iz Cetinjskog sreza - Pera Ćetkovića, Jelene Ćetković, Milovana Čelebića, Radovana Gardaševića, Blaža Martinovića, Marka Marinovića, Nikole Martinovića, Stanka Martinovića, Petra Prlje, Jova Radulovića, Dušana Strugara, Špira Vujovića, Đura Vujovića i Jovana Zvicera.

Za sve prisutne u Zetskom domu,organizovan je bogat umjetnički program, u kom su učestvovale klape „Alata“ i „Acca Voce“, vokalna solistkinja Danica Nikić, Džoni Hodžić i učenici OŠ „Lovćenski partizanski odred“.

Bonus video: