Budva: Prosvjetari prijete štrajkom zbog poništenja građevinske dozvole

"Ovu Novu godinu započećemo ispred zgrade Opštine, gdje ćemos e 1. januara ponovo okupiti".
64 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.12.2013. 14:53h

Ukoliko Opština Budva u toku januara ne obezbijedi uslove da građevinske mašine uđu u plac i započnu izgradnju zgradu za zapsolene u šest obrazovnih ustanova, prosvjetni radnici neće početi drugo polugođe.

To je saopšteno na velikom protestnom skupu ispred zgrade Skupštine opštine, gdje se oko stotinu prosvjetara , okupilo ogorčenih nakon što je glavni adminiastrator grada poništio građevinskiu dozvolu za prvu lamelu buduće zgrade.

Zbog prospusta prilikom izdavanja građevinske dozvole od strane Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj, a na osnovu tužbe Budvanina Radosava Tomovića, čija se poorodična kuća u Dubovici nalazi tik uz plac provsjetnih radnika, gdje su započeli zemljani radovi, Glavna adminiatrstorka Snežana Šćepanović poništila je izdatu građevinsku dozvolu.

Opština je još prije godinu izdala građevinsku dozvolu za gradnju dvije od tri lamele, a podgorička kompanija Cijevna komerc, nakon zaključivanja ugovora sa stambenom zadrugom Solidarno, krenula je u radove, koji su odmaha nakon mjesec zaustavljani nakon što brdo iznad placa u Dubovici obrušilo. Projektom je predviđena izgradnja 148 stanova, a na njih prosvjetni radnici čekaju punih 17 godina.

"Ovu Novu godinu započećemo ispred zgrade Opštine, gdje ćemos e 1. januara ponovo okupiti. Pozivamo sve prosvjetne radnike Crne Go0re , naše sugrađane i cjelokupnu javnost da nam se pridruže u borbi za ostvarivanje našeg životnog pitanja“, poručio je predsjendik Opštinskog odbora Sindikatara prosvjete Budve Nikolaj Knežević .

Uz naglasak da su ogorčeni zbog novogodišnje „ čestitike „ koju su dobili od Opštine poništavanjem dozvole, Knežević je poručio da sindikat zahtijeva da se građevinske dozvole za lamelu I, II i III, koje su dobijene potvrde kao legalne i važeće.

"Prosvjetni radnici ogorčeni su opdnosnom svih u lancu odgovornosti, počev od direktora, lokalnih vlasti , funkcionera kojima smos e permanentno obraćali za pomoć i dobijali obaćenja da će sve riješiti u najskorije vrijeme“, kazao je Knežević.

Članica koordinacionog odbora Zorica Joksimović kazala je da su dobili obećanja i od gradonačelnika Lazara Rađenovića i od potpredsjednika DPS Svetozara Marovića, te da se izvinjava asvim prosvjetnim radnicima što su i sami vjerovali da će dobiti stanove.

Uz naglaska da je put do pakla popločan dobrim namjerama predsjednik sidnikata Srednje škole „ Danilo Kiš“ Krsto Vuković napomenuo je da je nečuveno kako su opštinske službe servilne kada su građevinske dozvole izdavali za Crnogorski fond za solidarno stambenu izgradnju i prema „velikom sindikalcu i uspješnim biznismenu Danilu Popoviću“.

"Mogli bi da obilježimo punoljetstvo našeg vlasništvo nad placa. Treba da nam objasni gradonačelnik , pšta su to oni imali u Fondu, a mi nijesmo imnali svih 18 godina i šta konačno moramo da uradimo da dobijemo dozvolu, osim da se spalimo na ovom trgu, da bi konačno vidjeli o čemu se radi“, kazao je Vuković.

Protest je podržao i predsujdnik sindikata prosvjete Crne Gore Zvonko Pavićević navodeći da mu je ministr prosvjete predložio da ponovo svi sjednu za sto i razgovoraju sa Opštinom kako bis e riješio problem.

Priča koja i“ gazi“ 17. godinu, nije odmakla od početka, jer plac na kome je trebala da nikne kompleks zgrada i dalje je u fazi zemljanih radova, a građevinska operativa miruje, odnosno uklonjena je sa gradilišta. I taman , kada se mislilio, uoči ljeta da je sve kako treba, , izvođač radova , podgorička „ Cijevna komerc“ se zahuktala na iskopavanju terena, brdo u Dubovici, više od hiljadu kubika zemlje i kamena, survalo se u ispok, izavavši klizište.

Novi problem je izbio , jer zbog spora sa prvim komšijom, Opština je mogla da izda samo građevinsku za dvije lamele, a ne I za treću. Projekta koji je povjeren sztambenoj zadruzi “Solidarno” a koja je kao izvođača odredila podgoričku kompaniju “Cijevna komerc” zastao je, jer se čekalo da se kompletira dozvola, odnosno izda i za treću lamelu.

A sve je počelo 1997. kada je Skupština opštine Budva odobrila da se u naselju Lazi, za potrebe radnika osnovne i srednje škole kupljen je plac površine 2112 kvadrata.. Nakon pune decenije, 2006. novom odlukom lokalnog parlamenta taj plac vraćen je ponovo Opštini, a prosvjetarima je data nova, bliža lokacija u naselju Dubovici od 3.300 kvadrata..Opština koja je dodijelila plac u naselju Dubovica, oslobodila ga je plaćanja komunalija,i finanisrala izradu projekta, a Sindikat prosvjete, lokalna uprava i Stambene zgradu „Solidarno“ zaključuju ugovor 14. aprila 2010. za izgradnju tri lamele, sa ukupno 148 stanova.

Bonus video: