CEZAP: U radnjama neispravan skoro svaki peti prehrambeni proizvod

Istraživanjem bilo obuhvaćeno 16 proizvoda, od čega 6 vrsta jestivog rafinisanog suncokretovog ulja i po 5 vrsta smrznutog i svježeg povrća
63 pregleda 2 komentar(a)
Olga Nikčević, Foto: Luka Zeković
Olga Nikčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.12.2013. 13:54h

Rezultati ispitivanja kvaliteta i ispravnosti prehrambenih proizvoda, koji se mogu kupiti na crnogorskom tržištu, pokazali su da je 18 odsto ili skoro svaki peti analizirani uzorak bio neispravan, saopštili su predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

Izvršni direktor CEZAP-a, Olga Nikčević, kazala je da je istraživanjem bilo obuhvaćeno 16 proizvoda, od čega šest vrsta jestivog rafinisanog suncokretovog ulja i po pet vrsta smrznutog i svježeg povrća.

"Nijesmo oduševljeni rezultatima ispitivanja, koje je pokazalo da je skoro svaki peti ispitani uzorak neispravan. Propusti i primjedbe se uglavnom odnose na sadržaj deklaracija proizvoda i kvalitet ambalaže", rekla je Nikčević i dodala da su ti podaci poslati nadležnima, ali da nije bilo povratne informacije.

Ona je najavila da će CEZAP tražiti da se pojača kontrola kvaliteta prehrambenih proizvoda i izmijeni i dopuni zakonska regulativa u toj oblasti.

Hemijsku analizu uzetih uzoraka obavio je Centar za ekotoksikološka ispitivanja, na osnovu čega je saradnik CEZAP-a i specijalista sanitarne hemije, Milena Đurišić, napravila elaborat.

"Svih šest analiziranih uzoraka ulja odgovara uslovima pravilnika o kvalitetu, ali prema ukupnom utisku ne zaslužuju visoku ocjenu", kazala je Đurišić i dodala da je pet ispitivanih uzoraka ulja uvezeno iz Srbije, a jedan iz Turske.

Ona je navela da od šest uzoraka ulja jedan ne odgovara pravilniku o deklarisanju, zbog podatka o atestu za dozvoljeni kontakt sa hranom, koji mogu da obmanu potrošača. Radi se o uzorku ulja Dar Sunca, u čijoj deklaraciji je naveden i podatak da ulje ne sadrži holesterol, iako to svojstvo imaju i drugi proizvodi te vrste.

"Primjedbe kod uzoraka ulja uglavnom se odnose na ambalažu i sadržaj deklaracija. Od šest uzoraka, četiri nijesu prošla atest o kontroli za dozvoljeni kontakt sa hranom, dok polovina nema podatke o sadržaju transmasnih kisjelina, koji je značajan za zdravlje potrošača", saopštila je Đurišić.

Ona je dodala da ulje Dijamant zadovoljava sve uslove po pitanju predviđenih senzornih osobina, stabilnosti parametara kvaliteta, potpunosti deklaracije i kvalitetu ambalaže.

Đurišić je kazala da dva, od ukupno pet, analiziranih uzoraka smrznutog povrća nijesu zadovoljila norme Pravilnika o kvalitetu proizvoda te vrste.

"Radi se o smrznutom povrću kompanije Ledo, Baby mrkva i uzorku povrća za rusku salatu proizvođača Premia. Njihove senzorske osobine, odnosno izgled, miris, struktura i ukus bili su izmijenjeni, što ukazuje da su oni odmrzavani pa zamrzavani", objasnila je Đurišić.

Ostala tri analizirana uzorka zamrznutog povrća bila su visokog kvaliteta.

"Potrošači treba da biraju uzorke u kojima je smrznutog povrća u kesi rastresito", poručila je Đurišić.

Rezultati ispitivanja su pokazali i da su svi uzorci smrznutog povrća zadovoljavaju dozvoljene vrijednosti nitrata, olova i kadmijuma, kao i da je njihova ambalaža atestirana na dozvoljeni kontakt sa hranom. Analizirano smrznuto povrće uglavnom je iz Srbije, dok je samo jedan uzorak iz Hrvatske.

Đurišić je saopštila i da svih pet testiranih uzoraka svježeg povrća, koji su uzeti iz podgoričkog vrtića Suncokrili, zadovoljili su uslove pravilnika kojim je definisana zdravstvena ispravnost te vrste proizvoda.

"Testirani uzorci su i u svježem stanju i u pripremljenom obroku zadovoljili propisane uslove kada je riječ o njihovim senzornim osobinama, sadržaju nitrita, olova i kadmijuma", navela je Đurišić.

Ona je saopštila i da propust i nedostaci utvrđeni ispitivanjem zahtijevaju veći nadzor nadležnih, kao i multidisciplinaran pristup kako bi se pojedina važna pitanja za potrošače definisala na odgovarajući način.

Ispitivanje je realizovao CEZAP u okviru projekta Evropski potrošački most, koji finansira Delegacija Evropske komisije u Crnoj Gori. Analiza je sprovedena u cilju utvrđivanja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti odabranih uzoraka prehrambenih proizvoda na crnogorskom tržištu, kao i međusobno upoređivanje rezultata njihovog kvaliteta.

Bonus video: