Vučković se nije pojavio na saslušanju, poslao pismo Odboru

Vučković je u dopisu koji je poslao Odboru potvrdio da je Tužilaštvo otvorilo postupak o kupovini kampa koju je potpisao Veselin Veljović, tadašlji direktor Uprave policije
61 pregleda 2 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2013. 12:58h

Opozicioni poslanici smatraju da je prilikom kupovine kampa na Zlatici bilo elemenata koji upućuju na korupciju, dok predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu saglasni sa takvim ocjenama.

Skupštinski Odbor za antikorupciju danas je održao kontrolno saslušanje ministara unutrašnjih i vanjskih poslova, Raška Konjevića i Igora Lukšića, povodom prodaje motela Zlatica Upravi policije, dok se pozivu tog tijela nije odazvao vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković.

Vučković je ranije u dopisu koji je poslao Odboru potvrdio da je Tužilaštvo otvorilo postupak o kupovini kampa koju je potpisao Veselin Veljović, tadašlji direktor Uprave policije.

Predsjednik Odbora, Predrag Bulatović rekao je da je ga je Vučković obavijestio da neće da dođe na sjednicu jer ga zakon na to ne obavezuje.

Bulatović je naveo da se s obzirom na nedolazak Vučkovića nijesu stekli uslovi za održavanje sjednice.

"Ako postoje problem vezani za zakon onda je rješenje da se od Odbora pokrene izmjene zakona kako bi se VDT obavezao da dođe na sjednice tog tijela", rekao je Bulatović.

Dragoslav Šćekić iz SNP-a rekao je da sjednica bez Vučkovića nije potpuna a da bi njoj trebalo da prisustvuje i bivši ministar unutrašnjih poslova, Ivan Brajović

"Sjednica je zakazana ponovo po inicijativi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, a ne smijemo dozvoliti da Odbor postane ekspozitura te organizacije", naveo je on.

Bulatović rekao da Stanišić želi da opstuira rad Odbora.

"Nije tačno da je sjednica zakazana na incijativu MANS-a, već na incijativu četiri opoziciona poslanika", naveo je Bulatović.

On je rekao da je poraz za Crnu Goru da VDT u ovom i u slučaju afere Snimak samo radi po prijavama MANS-a.

Dragoslav Šćekić iz SNP-a rekao je da sjednica bez Vučkovića nije potpuna a da bi njoj trebalo da prisustvuje i bivši ministar unutrašnjih poslova, Ivan Brajović.

"Tražimo da se postupak do kraja ispita i da se snosi odgovornost ukoliko nešto nije urađeno kako treba", naveo je Šćekić.

Koča Pavlović iz Demokratskog fronta kazao je da bi bilo dobro da se razmotri pokretanje parlamentarne istrage, jer, kako je dodao, prodaja kampa na Zlatici po finansijskoj vrijednosti nadilazi mnoge slučajeve oko kojih je pokrenuta istraga.

"Ovo je slučaj visoke korupcije u kojem je budžet oštećen za više miliona", kazao je Pavlović.

Lukšić: Nemam saznanja da se prodaje kampa može vezati za bilo koji oblik korupcije

Ministar vanjskih poslova, Igor Lukšić koji je u vrijeme prodaje kampa bio premijer i predsjednik Savjeta za privatizaciju, rekao je da je Vlada razmatrala taj material u julu 2011.

"U konkrentnom slučaju interes Vlade je bio da riješi problem trajni smještaj Antiterorističke i Posebne jedinice policije", kazao je Lukšić

On je saopštio da je početna cijena na tenderu bila 8,3 miliona eura, i da je Uprava za nekretnine je dala procjenu na osnovu mišljenja najeminentnijih eksperata.

Pavlović je podsjetio da je UTIP, kome su pripadali hoteli Crna Gora, Ljubović i motel na Zlatici 2006. prodat Normal company-iju za 4,5 miliona eura, a da je nakon toga ta kompanija Vladi prodala motel Zlatica za 8,4 miliona eura.

On je kazao da je takav aranžnam štetan i da je država oštećena.

Lukšić je rekao da se te stvari moraju posmatrati odvojeno, i dodao da ne može govoriti o privatizaciji UTIP-a jer za to nije bio zadužen i nema informacija o tom pitanju.

"U konkrentnom slučaju interes Vlade je bio da riješi problem trajni smještaj Antiterorističke i Posebne jedinice policije", kazao je Lukšić navodeći da nema saznanja da se prodaje kampa može vezati za bilo koji oblik korupcije.

Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore pitao je da li je iko iz Vlade tražio alternativno rješenje koje bi manje koštalo.

Milorad Vuletić iz DPS-a ocijenio je da se rad Odbora pretvara u sudnicu "na šta to tijelo nema pravo"

"Komisije su obilazile i kasarnu u Danilovgradu, a pominjao se i Streljački klub “Šprio Mugoša”, ali se to nije moglo realizovati", naveo je on.

Član Odbora Andrija Mandić kazao je da je Vlada dužna da radi u skladu sa javnim interesom.

On je rekao da bi bilo logično da se specijalne policijske jedinice izmjeste u napuštenim vojnim kasarnama, "a ovako se mora reće da su svi pritiazcioni ugovori sumnjivi".

Milorad Vuletić iz DPS-a ocijenio je da se rad Odbora pretvara u sudnicu "na šta to tijelo nema pravo".

Velizar Kaluđerović iz SNP-a rekao je da specijalne jedinice borave u kampu Zlatica od 1998.

On je kazao da je prilikom kupovine kampa na Zlatici država platila sopstvenu imovinu, zbog odredaba iz zakona koje se odnose na pripadajuće zemljište.

Šćekić je pitao da li je neko na sjednici Vlade izuzeo mišljenje prilikom odluke o kupovini kampa.

Lukšić je rekao da nijedan ministar nije izuzeo mišljenje i da o toj temi nije bilo posebne rasprave.

Konjević: Kao ministar unutrašnjih poslova nikada ne bi potpisao ovakav ugovor

Konjević je rekao da je i kao poslanik govorio da odluka o prodaji kampa nije dobra.

"Potrebno je da Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju na valjan način riješen pitanje svog smještaja", naveo je Konjević.

On je rekao da smještaj u kampu nije adekvatan i da taj objekat se nalazi u lošem stanju, navodeći da Ministarstvo nema novca za neophodnu rekonstrukciju.

"Vidim da Tužilaštvo preduzima određene aktivnosti, a od policije od dokumentacije do sada nijesu tražili ništa", kazao je Konjević

"Stalno se ulagalo u kamp, koji je na kraju kupljen za veliki novac a država i dalje mora da investira te odluke su potpuno ekonosmki neisplative", ocijenio je Bojanić.

Konjević je rekao da će sve tražene podatke dostaviti članovima Odbora.

On je ponovio da su kampu potrebna nova ulaganja jer je u veoma lošem stanju.

"Kao ministar unutrašnjih poslova nikada ne bi potpisao ovakav ugovor", precizirao je Konjević.

Pavlović je pitao da li istraga samo tužilačka ili ima elemenata i policijske istrage.

Konjević je rekao da tužilačka istraga podrazumijeva i koordinisanje sa drugim organima.

"Vidim da Tužilaštvo preduzima određene aktivnosti, a od policije od dokumentacije do sada nijesu tražili ništa", kazao je Konjević.

Stanišić je ocijenio da nema dokaza za korupciju I da se ne zna hoće li biti podignuta optužnica, “a traži se parlamentarna istraga”.

Pavlović je rekao da ako DPS ne bježi od istine treba da se formira Anketni odbor.

Stanišić je rekao da bi ukoliko se pokrene istraga, najveća šteta bi bila da Pavlović ne bude na čelu Anketnog odbora.

Bulatović je rekao da predlaže da Odbor sasluša i Vučkovića.

On je naveo da će se obratiti predsjedniku parlamenta i da će ga obavijestiti da se Vučković nije odazvao pozivu, i da se zbog toga sjednica ne može zaključiti.

"Prekidam sjednicu i nakon komunikacije sa predsjednikom parlamenta vidjećemo kako ćemo dalje postupati", rekao je Bulatović.

Bonus video: