Bogdanović u 2014. obećao stanove, nova radna mjesta, žičaru...

"Ukoliko ne bi uspjeli da realizujemo otvaranje najmanje 200 radnih mjesta, smatrao bih to ličnim neuspjehom, i neuspjehom mog tima", rekao je Bogdanović
10 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Danijela Lasica
Aleksandar Bogdanović, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 29.12.2013. 12:46h

Otvaranje novih radnih mjesta, izgradnja stanova, novog fudbalskog terena, početak izgradnje žičare Cetinje - Lovćen - Kotor, studentskog trga, hotela Lokande, te adaptacija pećine za bogorodicu Filermosu, ključni su projekti na kojima će u narednoj godini raditi lokalna vlast na Cetinju, obećao je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović na na tradicionalnom godišnjem radnom doručku sa novinarima.

"Planove za 2014. postavilo smo jako ambiciozno, kao uostalom i sve ono što će se raditi u toku četvorogodišnjeg manadata,koji očekuje mene i moj tim. Završićemo zapoečete i krenuti u realizaciju novih projekata, koji će potpuno promijeniti sliku grada. Naravno, pored svih kapitalnih projekata i investicija, i dalje će nam na prvom mjestu biti otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Bogdanović.

On je napomenuo da su u toku ove godine već stvoreni uslovi za otvaranje 117 novih radnih mjesta, a da će tokom naredne raditi na otvaranju još najmanje 80 do 90 novih.

"Ukoliko ne bi uspjeli da realizujemo otvaranje najmanje 200 radnih mjesta, smatrao bih to ličnim neuspjehom, i neuspjehom mog tima", kazao je on.

"I ove godine uredno su izmirivane obaveze prema zaposlenima u gradskoj upravi i javnim preduzećima, pri čemu, prvi put nakon dužeg razdoblja, Prijestonica Cetinje nije imala nijedno kreditno zaduženje"

"Gradska uprava već je obezbijedila sredstva i sada preostaje rad na završnoj fazi rekonstrukcije. Očekujemo da sa tim radovimastartujemo na proljeće", kazao je gradonačelnik.

Među ostalim projektima koji će obilježiti 2014, Bogdanović je posebno istakao njih osam: rekonstrukcija Studentskog trga, gradnja hotela "Lokanda", početak inteziviranja sadržaja u višenamjenskom kompleksu "Marina Abramović Community Center Obod Cetinje", gradnja novih stambenih jedinica kroz javno – privatna partnerstva, početak radova na žičari, fudbalskom stadionu, adaptacija Cetinjske pećine za izmještanje Filermose i rekonstrukcija bivšeg ruskog poslanstva, u kojem će biti smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Bogdanović je kazao da je veoma zadovoljan kako je lokalna vlast radila tokom ove godine. Osvrćući se na razvojne i infrastrukturne projekte, on je podsjetio da je 2013. obilježila rekonstrukcija gradske tržnice, autobuske stanice, gradnja Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, završetak prve faze gradnje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, gradnja novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad, rekonstrukcija Njegoševe ulice, rekonstrukcija stare bolnice "Danilo prvi", ali i još niz drugih aktivnosti.

"Gradska uprava i tekuću godinu će okončati uz izuzetno ostvarenje Budžeta s obzirom da je u petak ono bilo na nivou od 100 odsto. I ove godine uredno su izmirivane obaveze prema zaposlenima u gradskoj upravi i javnim preduzećima, pri čemu, prvi put nakon dužeg razdoblja, Prijestonica Cetinje nije imala nijedno kreditno zaduženje", zaključio je Bogdanović.

"SDP koči realizaciju ključnih projekata"

Bogdanović je indirektno optužio SDP "da koči realizaciju dva ključna projekta za razvoj Cetinja - donošenje Zakona o Prijestonici i početak izgradnje žičare Cetinje - Lovćen - Kotor".

Naime, na pitanje novinara zašto još uvijek nije donijet Zakon o prijestonici, Bogdanović je kazao "da ga ne čudi što je naprasno taj Zakon povučen sa glasanja iz crnogorskog parlamenta".

"Zakon na kojem smo radili gotovo dvije godine, od akta koji treba podstaći razvoj našeg grada, preko noći je, zahvaljujući dijelu stranaka postao, političko pitanje. Udruženim djelovanjem, blokirali su usvajanje Zakona, a prije svega, pokazali su koliko su privrženi Cetinju kao prijestonici svoje države", kazao je Bogdanović.

Naime, protiv ovog Zakona u načelu bili su poslanici SDP i DF, a Zakon o Prijestonici je tokom skupštinskog zasijedanja, ostavljen kao posljednji na dnevnom redu.

"Još u septembru, govorio sam da se dio političara i političkih partija Cetinja sjeti tek dva mjeseca pred lokalne izbore. Kako su na izborima doživjeli poraz, tako su prestali da govore o Cetinju, a pitanje razvoja Cetinja u petak su već, kako smo čuli, okarakterisali "mračnim", kazao je Bogdanović, aludirajući na komenatar predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, koji je kazao "kako radni dan odmiče sve mračnija tema od mračnije".

Bogdanović je kazao i da će naredne godine "konačno i napokon" početi gradnja žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.

"Sve što je bilo na nama u procesu pripreme dokumentacije, završeno je još ljetos. Međutim, zbog čega su procedure potrajale, potrebno je pitati dio državnih institucija. Zato smo uostalom i bili spriječeni da ove godine raspišemo već najavljeni tender", obrazložio je on.

Na pitanje novinara, koja institucija koči, Bogdanović je kazao "da je Vlada još u aprilu usvojila prostorni plan za NP Lovćen,koji je potreban za početak izgradnje žičare, ali da ga Skupština još uvijek nije razmatrala".

Bonus video: