Kolašinska lokalna uprava osniva javni servis, novinare bira predsjednik

Brajušković poriče da su predstojeći lokalni izbori razlog za osnivanje opštinskog javnog servisa
3 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.12.2013. 18:22h

I pored milionskih dugova i stalnog isticanja potrebe da se uštedi na svemu što se može, u kolašinskoj lokalnoj upravi su odlučili da osnuju javni servis – Radio-televiziju Kolašin.

Prvi korak je napravljen prije dva dana, kada su, gotovo jednoglasno, odbornici donijeli tu odluku. Lokalni parlament je ovlastio predsjednika Opštine Darka Brajuškovića da organizuje sve pripreme za početak šestomjesečnog eksperimentalnog rada.

Brajušković će biti zadužen i da odabere kadar koji će raditi u radiju i televiziji tokom tog perioda, pratiti prethodno njihovu obuku a dobio je dozvolu i da „pod najpovoljnijim uslovima kupi od privatnog vlasnika opremu“.

Potom će , prema odluci, i rukovoditi medijem i „organizovati informativnu djelatnost tokom eksperimentalnog rada“.

Iako odlukom nije precizirano, Opština će opremu, već se zna, kupiti od vlasnika RTV Kolašin, Zorana Rakočevića. Po kojoj cijeni još se ne zna, a kako je juče za „Vijesti nedjeljom“ kazao Brajušković - o tome će se tek razgovarati.

„Pri kupovini opreme biće angažovani vještaci, a cio proces će biti transparentan. Mislim da nam je potreban lokalni medij, koji će se truditi da afirmiše, prije svega turizam, ali i poljoprivredu. Ne vidim kome bi to smetalo”, rekao je on.

Opozicija kaže da im odgovara postojanje lokalne TV zbog direktnih prenosa skupštinskih zasjedanja. O detaljima kupovine opreme kažu da ništa ne znaju. Odluka o pokretanju postupka formiranja javnog servisa dostavljena je odbornicima na dan zasjedanja lokalnog parlamenta. Naknadno je uvrštena u dnevni red. Razmatrana je na kraju višesatnog zasjedanja, pa većina opozicionih odbornika nije bila u skupštinskoj sali, a neki od onih koji su digli ruku za taj dokument, kako priznaju, nijesu ga detaljno ni čitali.

Predsjednik Opštine Brajušković će biti zadužen i da odabere kadar koji će raditi u radiju i televiziji tokom tog perioda, pratiti prethodno njihovu obuku a dobio je dozvolu i da „pod najpovoljnijim uslovima kupi od privatnog vlasnika opremu“

Napominjujći da je odluka o kupovini opreme za RTV stara nekoliko godina, Brajušković poriče da su predstojeći lokalni izbori razlog za osnivanje opštinskog javnog servisa.

“Izbori nemaju apsolutno nikakve veze sa tim i u to će se građani uvjeriti”, rekao je on.

On nije želio da komentariše nezvanične informacije prema kojima će novac za kupovinu dosadašnje privatne RTV Kolašin obezbijediti Demokratska partija socijalista. Prema tim informacijama, oko 10. 000 eura za kupovinu opreme tog medija, koji je i do sada bio vrlo naklonjen DPS, obezbijediće partijskim kolegama u Kolašinu, kako je obećao, Tarzan Milošević.

“Već sam kazao da će postupak kupovine biti vrlo transparentan i naravno, o tome će odlučivati parlament, pa će javnost biti u prilici da vidi sve. O tom potom, sada je bitno da i mi, kao i mnogo drugih opština, imamo javni servis, koji će sarađivati sa drugim medijima”, kazao je Brajušković.

Podvalili građanima

U odborničkom klubu Socijaldemokratske partije smatraju da je vlast još jednom „podvalila građanima“. Odbornica te partije Željka Vuksanović smatra da se , kako je kazala , „navodnim osnivanjem RTV Kolašin, samo obezbjeđuje servis koji će vlasti koristiti tokom predizborne kampanje“.

“Navodno osnivanje RTV Kolašin sasvim je u skladu sa dosadašnjim postupanjem izvršne vlasti kojim dokazuju da se ne libe ničega samo da se domognu ili očuvaju vlast. Iz usvojene odluke jasno se vidi da lokalna vlast ne ulazi u ovaj posao da ispuni svoju obavezu prema lokalnom stanovništvu, već da sebi obezbijedi servis koji će joj služiti u kampanji za predstojeće lokalne izbore.

Zato će radio i televizija Kolašin postojati samo kao eksperimentalni i samo dok prođu izbori”, tvrdi Vuksanović, koja je jedina duigla ruku protiv te odluke. Prema njenim riječima, RTV neće obavljati svoju funkciju, već će služiti predsjedniku Opštine i njegovoj partiji.

To se, kako je kazala, jasno vidi iz dijela odluke.

“Sve je jasno- predsjednik će da odabere i stručno osposobi potreban broj radnika, predsjednik će da organizuje informativno programsku djelatnost, predsjednik će neposredno da rukovodi radom medija… A sve će se plaćati iz budžeta, našim parama”, zaključuje odbornica SDP-a.

Bonus video: