Podgorica: U Skloništu za napuštene životinje uspavano više od 8.000 pasa

U Čistoći navode da su psi uspavani zbog starosti, bolesti ili agresivnosti
368 pregleda 0 komentar(a)
Sklonište za napuštene životinje Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Sklonište za napuštene životinje Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.12.2013. 14:44h

Više od 8.400 pasa uspavano je u Skloništu za životinje zbog starosti, bolesti ili agresivnosti u proteklih devet i po godina.

Prema podacima koje je Ekološki pokret “Ozon” dobio od “Čistoće”, u čijoj nadležnosti je Sklonište, od osnivanja u junu 2004. godine do decembra 2013. u azil je smješteno 12.746 pasa, od kojih je uspavano 8.428.

Pojašnjeno je da su 11.722 psa nađena na javnim površinama, a 1.024 su doveli vlasnici.

Prema Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, „Čistoća” je obavezna da podatke o broju uspavanih pasa i razlozima za eutanaziju javno objavi, ali na njihovom sajtu nema tih podataka

“Pored ostalih obaveza predviđenih tenderskom dokumentacijom, odabrani ponuđač – veterinar vrši i eutanaziju, a ista se vrši zbog starosti, bolesti ili agresivnosti psa. Od juna 2004. do decembra 2013. uspavano je 8.428 pasa... Veliki broj čine psi koje vlasnici dovedu u Sklonište upravo jer nisu u mogućnosti da obezbijede sredstva za njihovo liječenje ili eutanaziju“, odgovoreno je iz “Čistoće“ na upit koji su iz “Ozona” poslali u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

Direktor “Ozona” Aleksandar Perović ocijenio je da su dobijeni podaci kontradiktorni i zabrinjavajući.

“Kontradiktoran je komentar da veliki broj uspavanih pasa čine psi koje dovedu vlasnici ’jer nisu u mogućnosti da obezbijede sredstva za njihovo liječenje ili eutanaziju’, što je potpuno nelogično ako se u istom dokumentu navodi da je od ukupnog broja primljenih pasa njih 1.024 dovedeno od strane vlasnika. Jednostavnom matematičkom radnjom lako je izračunati da to nije tačno i da ubjedljivu većinu čine psi koji su pronađeni na javnim površinama, što je za nas veoma ozbiljan podatak. Veoma smo zabrinuti zbog dobijenih podataka, jer oni ukazuju da veliki broj pasa primljenih u Sklonište zapravo tu završava život, što svakako nije suštinska namjena takvog objekta“, pojasnio je Perović.

Prema Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, “Čistoća” je obavezna da podatke o broju uspavanih pasa i razlozima za eutanaziju javno objavi, ali na njihovom sajtu nema tih podataka.

Na sajtu preduzeća Glavnog grada nema ni tenderske dokumentacije o izboru veterinara koji obavlja eutanaziju, što je, navode iz “Ozona“, takođe potrebno učiniti javnim.

U cilju kontrole i lakšeg praćenja populacije pasa, u Skloništu od 2012. godine čipuju pse, koje obezbjeđuje Društvo za zaštitu životinja. Od maja prošle godine, kada je čipovanje počelo, do decembra ove, u Skloništu je čipovan 491 pas.

U Skloništu se trenutno nalaze 84 psa.

Za eutanaziju 14.000 eura godišnje

U Podgorici su, prema podacima sa sajta Veterinarske komore, registrovane tri veterinarske ambulante - Veterinarska ambulanta Podgorica, “Montvet” i “Animavet”. Najniža cijena koju je Veterinarska uprava predložila za eutanaziju je 15 eura.

Računicom se dobija podatak da veterinarska ambulanta koja, na osnovu tendera, dobije posao kod “Čistoće“, godišnje samo za uspavljivanje pasa u Skloništu prihoduje više od 14.000 eura.

Zakonska obaveza se ne poštuje u potpunosti

Osnivanje skloništa za napuštene životinje zakonska je obaveza svih lokalnih samouprava još od 2010. godine, ali u mnogim gradovima to pitanje još nije riješeno. Osim u Podgorici, skloništa postoje još u Pljevljima, Budvi, Herceg Novom, te zajedničko sklonište za Tivat i Kotor.

Prema Agendi reforme o prioritetnim aktivnostima u komunalim djelatnostima, koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo u septembru, zbrinjavanje napuštenih ili izgubljenih životinja je uređeno i u opštinama Bar, Cetinje, Nikšić i Rožaje.

U većini njih, za zbrinjavanje životinja su zadužena javna preduzeća, dok se u Rožajama za hvatanje angažuje privatna firma.

Bonus video: