Poništen konkurs za logo TO Bijelo Polje, pobjednik: Moj rad nije plagijat!

Milutin Obradović reagovao je juče na Đukićeve izjave u medijima i istakao da je svojim “navalentnim, neobrazovanim i neosnovanim izjavama dokazao koliko je likovno nepismen”
129 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 20:37h

"Iako je juče na sjednici Izvršni odbor Turističke organizacije Bijelo Polje potvrdio da je prethodni odabir rješenja akademskog slikara Milutina Obradovića za logo Turističke organizacije Bijelo Polje najbolji, konkurs će ipak biti ponovljen jer je autor odustao", kazao je za Vijesti predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, koji je preksinoć zatražio preispitivanje odluke.

Do toga je došlo nakon što se proteklih dana digla velika prašina kada je Bjelopoljac Željko Đukić optužio Obradovića da je uz pomoć svoje supruge, direktorice Turističke organizacije Violete Obradović plagirao njegovo rješenje loga za tu organizaciju.

Milutin Obradović reagovao je juče na Đukićeve izjave u medijima i istakao da je svojim “navalentnim, neobrazovanim i neosnovanim izjavama dokazao koliko je likovno nepismen”.

Obradović je istakao da odgovorno tvrdi da optužba Đukića da je plagirao njegov rad neosnovana i da nikada nije imao uvid ni u jedan rad predat na ovom konkursu koji je objavila Turistička organizacija Bijelo Polje.

„Prije svega, ja nisam takav čovjek, niti sam na to ikada pomislio“, kazao je Obradović i naglasio da će za sve optužbe Đukić odgovarati pred sudom.

Istakao je da će profesionalci i ljudi iz likovne struke dati posljednju riječ tokom sudskog vještačenja.

„Plagijat se zna šta je! Plagijat mora da ima preko 90 odsto sličnosti sa originalom, a koliko se da primijetiti moj rad na ovom konkursu se razlikuje od njegovog i po obliku i po stilu slova i naravno samoj ideji. Ukoliko smatra da je simbolični cvijet bijele rade koja je umetnuta u obliku inicijala Turističke organizacije u ideji mog logo znaka, njegova originalna ideja, on treba da se kandiduje za Nobelovu nagradu za izum stoljeća”, kazao je Obradović .

On je podsjetio da je bijela rada simbol Bijelog Polja.

On je zbog svega povukao svoj rad sa konkursa i obećao da se ni na jedan konkurs koji ubuduće objavi Opština Bijelo Polje ili neki opštinski organ, a koji se tiče stručnosti likovnog umjetnika, neće javljati.

Radoviću, otkud ti?

Direktorica Turističke organizacije Bijelo Polje Violeta Obradović reagovala je povodom saopštenja i izjave direktora NVO ’’Agro–centar’’ Dragana Radovića, pitajući se u kom svojstvu se on pojavljuje i daje sebi za pravo da komentariše izbor loga.

"Koliko znam oni nije član Izvršnog odbora pa se pitam odakle raspolaže informacijama koliko je opredijeljeno za plate, koliko za druge stavke finansijskog plana Turističke organizacije Bijelo Polje“, kazala je Obradović i istakla da je jasno ko se krije iza njega i zlonamjernih i drskih izjava kojima želi da uruši njen ugled. I ona je najavila tužbu sudu.

Bonus video: