Stevo Muk: Đukanović snosi najveću odgovornost

"Nasilje mora biti osuđeno i zaustavljeno. Žrtva ovog i ranijih napada nisu samo konkretni ljudi, već svi građani i njihove slobode"
0 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.12.2013. 18:41h

Najnoviji, ali do sada najžešći atak na redakciju “Vijesti”, samo je nastavak serije napada na slobodnu riječ u Crnoj Gori, kazao je Stevo Muk, solidarišući se sa zaposlenima dnevnoj novini Vijesti.

"Povodom najnovijeg u nizu napada, Institut Alternativa ovim putem iskazuje najiskreniju solidarnost sa uredništvom, novinarima i zaposlenima u dnevnoj novini Vijesti.

Iskazujemo bojazan da je poruka najnovijeg napada kako ce sljedeći put napadači biti jos žešći i nemilosrdniji, odnosno da će brutalno i direktno udariti na živote ljudi.

Pozivamo Vladu da pruži policijsku zaštitu i obezbjeđenje prostora redakcije dnevnog lista Vijesti. Novinari ne mogu i ne smiju raditi u uslovima koji liče na izvještavanje sa prve linije fronta.

Apelujemo na najširu podršku i solidarnost svih slobodnih ljudi. Nasilje mora biti osuđeno i zaustavljeno. Žrtva ovog i ranijih napada nisu samo konkretni ljudi, već svi građani i njihove slobode.

Ministar unutrašnjih poslova mora vremenski oročiti rezultat istrage najnovijeg napada. Ukoliko u što kraćem roku ne bude rezultata istrage, rukovodioci moraju podnijeti ostavku ili biti razriješen. Najprije direktor Uprave policije, a zatim i ministar.

Ako postoje razlozi za neuspjeh dosadašnjih istraga, javnost ima pravo da sazna te razloge. Naročito ako je riječ o unutrašnjim opstrukcijama u policiji, tužilaštvu i ANB.

Pozivamo predsjednika Vlade da prekine kampanju koja se protiv kritičara režima vodi u državnim i njemu bliskim medijima.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović snosi najveću odgovornost za nastavak napada. Đukanovićeva politička odgovornost je najveća jer godinama unazad nije obezbijedio da se napadači na novinare privedu pravdi, a istovremeno je ohrabrivao obračun sa nezavisnim medijima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: