Nisu miljenici vlasti, a dobili skoro 150.000 od države

Dok čelnici Antene M tvrde da nijesu miljenici vlasti, podaci CGO pokazuju da je taj medij imao povlašćen status kada su bile u pitanju reklame
331 pregleda 0 komentar(a)
Darko Šuković, Foto: Vesko Belojević
Darko Šuković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.12.2013. 13:53h

Iako su urednik Radija Antena M Darko Šuković i direktor Miodrag Strugar nedavno, nakon isključenja signala zbog neplaćanja računa Radio- difuznom centru, saopštili da taj medij nije bio abonent, odnosno miljenik, ni vlasti ni međunarodnih centara, po podacima Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Komisije za podjelu novca od igara na sreću upravo je Antena M posljednjih nekoliko godina značajno pomagana iz državne kase.

Podaci CGO govore da je Antena M 2011. godine od vladinih organa na ime reklamiranja dobila je skoro 23.000 eura, višestruko više od neuporedivo uticajnijih medija. Ministarstvo saobraćaja je za marketing u kasu Antene M stavilo skoro 20.000, a TV Vijesti je dobila svega 7.000. Prošle godine iz istog izvora Antena M je prihodovala nešto preko 31.000 eura. Drugi vladini resori su Šukovićevom radiju uplatili 24.000 eura, dok je TV Vijestima za marketing plaćeno skoro 25 puta manje.

CGO nije uspio da dobije podatke koliko su u istom periodu za marketing i u kojim medijima potrošila javna preduzeća. CGO je dobio odgovore jedino iz JP Morsko dobro i Agencije za elektronske komunikacije. Prednost su opet imali provladini mediji, pa je portal Analitika dobio nešto preko 9.000 eura, a sljedeća medijska kuća je Antena M sa skoro 7.000. Koliko je ko dobio od JP Aerodromi Crne Gore, Elektroprenosnog sistema i Elektroprivrede ostaje tajna je ti podaci nijesu dobijeni.

Ministarstvo saobraćaja je za marketing u kasu Antene M stavilo skoro 20.000, a TV Vijesti je dobila svega 7.000

Prema računici CGO, Antena M je prošle i pretprošle godine za reklamiranje od vladinih resora i drugih organa i institucija dobila 60.784 eura. Uz to, taj radio je protekle tri godine bio favorit i prilikom raspodjele novca izdvojenog od igara na sreću.

Pretprošle godine za sponzorisane emisije: “Droga je laž, istina je život”, “Zvukom do svjetlosti” i “Svlačionica”, uplaćeno je 43.000 eura. Za iste emisije prošle godine dobili su iz iste kase 23.500 eura, a ove, za emisiju “Zvukom do svjetlosti” i novinarsku obuku i emisiju “Omladinski radio” 18.700 eura. To je preko 85.000 eura. Ukupno skoro 150.000 za tri godine iz državne kase.

Na sajtu Antene M piše da se emisija “Pokreni se” realizuje u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, “Zelena linija” sa Ministrastvom turizma, “Raport“ sa Ministarstvom odbrane, “Čiste ruke” sa Upravom za antikorupcijsku inicijativu i “Crnogorski bez predrasuda” uz podršku Ministarstva prosvjete.

Šuković: Ne sjećam se vladinih reklama i para

Urednik Radija Antena M Darko Šuković kaže da je vidio podatke CGO.

“Sa velikim stepenom sigurnosti mogu da kažem da se ne sjećam da se neko iz vlade reklamirao na radiju Antena M. Što se tiče sponzorisanja programa, radi se o novcu koji je u skladu sa propisima odvojen od igara na sreću, u fond iz kojeg se finansiraju projekti nevladinih organizacija i medija.

Od tog novca se finansiraju projekti koje odabere posebna komisija, tako da to nema nikakve veze sa vladom. Tvrdim da je svake godine radio Antena M bila zakinuta u tim raspodjelama novca, jer je Antena M jedini medij koji ima dovoljno jaku redakciju da odradi te projekte”, kazao je Šuković.

On tvrdi da je taj medij sve što je dobio, dobio na zakonit i javan način i da sve donacije koje dobije objavljuje na sajtu, a sponozorisani programi su jasno naznačeni prilikom emitovanja.

“Antena M je ove godine dobila 30 odsto traženih sredstava za dva od tri projekta i svaki cenat koji smo dobili objavljen je na našem sajtu, za razliku od drugih medija koji se netransparentno finansiraju iz užeg kabineta vlade i prodaju knjige koje su godinama kupile prašinu nekog vinskog podruma”, rekao je Šuković “Vijestima”.

Bonus video: