Pejović: Ako tužilac bude želio, neka dođe u kontrolu "Montenegro airlinesa"

Povodom ostavke izvršnog direktora Vojina Vlahovića, Pejović je rekla da je to lični čin
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2013. 16:12h

Predsjednica Borda direktora “Montenegro erlajnsa” Daliborka Pejović ocijenila je da nacionalna aviokompanija ima perpsketivu bez obzira što je ustanovljen dug od 68 miliona eura.

“Naša finansijska služba je napravila presjek stanja finansijskih obaveza i ustanovila dug od 68 miliona eura. Ipak, odgovorno tvrdimo da 'Montenegro erlajns' ima perspektivu na osnovu pokazatelja iz druge polovine ove godine. Imamo relativno stabilnu situaciju i smanjenje tekuće nelikvidnosti sa skoro 11 miliona na oko 1,4 miliona. Smatramo da je to ogroman uspjeh za kompaniju i tim tempom ćemo nastaviti”, kazala je Pejović “Vijestima”.

Ona je rekla da očekuje da će nova uprava, koja kompaniju vodi od ljeta, “komercijalni dio poslova bolje raditi nego što je to do sada bio slučaj”: “Prevedeno, borićemo se za nova tržišta”.

“Montenegro erlajns” je od osnivanja vodio Zoran Đurišić. Kada se pojavila informacija iz kompanije da su dugovi mnogo veći nego što je on tvrdio, Đurišić se oglasio tvrdnjom da nije riječ o stvarnim dugovima nego o novcu datom za nove avione, koji zapravo sami otplaćuju dug. Po njemu, realan dug je 19,1 miliona eura.

Na pitanje da li će dosadašnje poslovanje “Montenegro erlajnsa”, s obzirom na tolika zaduženja, biti predmet dodatnih analiza i da li su papiri o trošenju novca poslati tužilaštvu, Pejović je rekla da ona to ne namjerava da radi.

“To nije naša obaveza. To će raditi nadležni državni organi u postupcima, ukoliko budu zainteresovani da rade kontrole”, kazala je Pejović.

Ona je kazala da je odlučeno da se, u cilju racionalizacije, nerentabilna predstavništva “Montenegro erlajnsa” u inostranstvu zatvore: “Mi smo, kao novi odbor direktora, zatekli zatvaranje predstavništava u Londonu i Rimu, a onda poslije finansijskih analiza odlučili da zatvorimo joše neka, ali ne sva. U međuvremenu smo zatvorili kancelarije u Cirihu i Frankfurtu, a ostale su nam u Beču, Parizu, Moskvi i Beogradu”.

Povodom ostavke izvršnog direktora Vojina Vlahovića, Pejović je rekla da je to lični čin: “Za mene je legitimno i korektno da čovjek, prije nego što se suoči sa bilo kakvim problemima, ima već neki svoj odnos prema tome. Ja to tako doživljavam”.

Pejović je najavila da će na prvoj narednoj sjednici odbora direktora vjerovatno biti usvojena ostavka Vlahovića.

“Uslijediće konsultacije sa Ministarstvom saobraćaja, a do izbora novog izvršnog direktora ili će Vlahović obavljati taj posao ili će biti izabran v. d”, rekla je Pejović.

Zoran Đurišić dao otkaz

Bivši predsjednik borda direktora “Montenegro erlajnsa” Zoran Đurišić više ne radi u toj državnoj kompaniji. On je 28. novembra dao otkaz, a do tada je bio na odmoru i na bolovanju.

Pošto je u julu smijenjen, prvo je bio na odmoru, pa onda na bolovanju, s tim što za posljednja dva mjeseca bolovanja nije obezbijedio doznake, tako da nije primao platu. Na njegov zahtjev, 28. novembra mu je prestao radni odnos. Đurišić juče nije odgovarao na pozive i SMS poruke.

Galerija

Bonus video: