Polovina crnogorskih pomoraca želi da plovi samo 5-10 godina

Prema podacima istraživanja, značajna većina pomoraca iz Crne Gore i Hrvatske ne planira da ostane predugo na moru
182 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2013. 15:43h

Interesovanje za posao pomorca u Crnoj Gori opada, dok globalnoj pomorskoj industriji treba sve više visoko obrazovanog kadra, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru.

Prema podacima istraživanja, u kome je anketirano pedesetak pomoraca iz Crne Gore i Hrvatske, značajna većina ne planira da ostane predugo na moru.

Kako prenosi plovidba.me, čak 72 odsto pomoraca će napustiti plovidbu prije penzionisanja, a samo 28 % od pomoraca planira da na brodu dočeka penziju.

"To je veliki problem za pomorske kompanije jer teško dolaze do kvalifikovanih pomoraca pa moraju da investiraju novac u obuku", konstatuje se u studiji.

Još ekstremniji nalaz studije koju potpisuje profesor Branislav Ćorović, jeste da skoro polovina ispitanika (47%) planira da se zauvjek iskrca sa broda nakon pet do deset godina staža.

Zanimljivo je da rizik pomorskog posla igra najmanju ulogu u oklijevanju da se hljeb zaradi na moru. Kao prvi razlog protiv navedena je “odvojenost od porodice i prijatelja”, zatim slijedi osjećaj da država ne ohrabruje tu profesiju, a na trećem mjestu su neodgovarajuće zarade.

Prema statistici BIMCO (Baltic International Maritime Council Organization), sve više raste potreba za višim oficirima na brodovima. Tržište je 2000. godine potraživalo 16.000 oficira, da bi 2010. prema nalazu BIMCO na brodu bilo mjesta za njih 46.000. Ono što je primjetno, fali visokih oficira koji su adekvatno obučeni.

Nedostaje prakse tokom školovanja?

Osim opadanja interesa za pomorski posao, u studiji je naveden i problem loših sistema obrazovanja.

Hrvatski pomorci napomenuli su kao najveću manu njihovog obrazovnog sistema što dozvoljava da neko postane kapetan bez univerzitetske diplome, Crnogorsku pomorci notirali su problem manjka prakse tokom školovanja.

Na kraju, 53 odsto ispitanika je reklo da je njihovo znanje iz škole primjenjivo na brodu, dok je 47 odsto tvrdilo suprotno.

Bonus video: