Organizacija slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine sumirala rezultate u 2013.

Ove godine skenirali su preko 20 udžbenika i prilagodili ih osobama sa oštećenim vidom koje studiraju
0 komentar(a)
Organizacija slijepih za Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Organizacija slijepih za Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.12.2013. 15:18h

Organizacija slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine zadovoljna je urađenim u godini koja je na izmaku, saopšteno je na danas održanoj skupštini.

Prema riječima izvršnog direktora Gorana Macanovića ove godine urađen je veb sajt, redovno se ažurira audio biblioteka, otvoren je Resursni centar, njih 40, zajedno sa asistentima, poslato je na banjsko liječenje, a stipendiraju i troje visokoškolaca.

"Veb sajt će pomoći osobama sa oštećenim vidom da saznaju sve što bi im moglo koristiti u poboljšanju kvaliteta njihovog života, a preko njega će šira javnost biti u prilici da se upozna sa radom naše organizacije, kao i sa pravima i potrebama osoba sa oštećenim vidom što je veoma značajno za podizanje nivoa svijesti javnosti i stvaranju pozitivnog stava o o ovim osobama”, kazao je Macanović.

Ove godine skenirali su preko 20 udžbenika i prilagodili ih osobama sa oštećenim vidom koje studiraju na Pravnom, Ekonomskom i Fakultetu političkih nauka, jer su im se za pomoć obratili studenti pomenutih fakulteta.

Uspostavili su saradnju sa Pljevaljskim novinama čije tekstove postavljaju na server audio biblioteke i tako omogućavaju kako njihovim tako i članovima drugih organizacija, posebno onima iz Pljevalja, da redovno čitaju pomenuti periodični list.

"Od naših volontera sa oštećenim vidom iz susjednih država dobili smo preko 200 knjiga koje su uglavnom bili bestseleri, a koje smo postavili na server audio biblioteke i učinili ih dostupnim korisnicima ovog servisa. Veliku podršku ovom servisu je pružila organizacija ORT koja je finansirala projekat Volonterski servis 'Audio biblioteka', kroz koji smo uspjeli da oformimo grupu volontera koji kontinuirano rade na isčitavanju skeniranih materijala i ispravljanju grešaka do kojih dolazi prilikom prepoznavanja skeniranog teksta. Danas naša organizacija ima oko 50 volontera koji manje ili više aktivno rade na korigovanju skeniranih tekstova", kazao je Macanović.

Resursni centar za asistivne tehnologije za osobe sa oštećenim vidom, prvi takve vrste u Crnoj Gori, otvoren je zahvaljujući donaciji USAID-a, a Opština Nikšić je obezbijedila korišćenje poslovnog prostora bez nadoknade do kraja 2014. godine.

“Svrha Resursnog centra je da omogući osobama sa oštećenim vidom da se informišu o različitim pomagalima koja im mogu pomoći u prevazilaženju prepreka u svakodnevnom životu, o tome kako se ona koriste i ako imaju potrebu za nekim od pomagala gdje da ih kupe”, kazao je Macanović.

Bonus video: