Obezbijeđen novac za gradnju Centra za liječenje zavisnica od narkotika

Projekt je ukupne vrijednosti 619.966.59 eura, od čega Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori učestvuje sa 384.379.28 eura
0 komentar(a)
Centar za odvikavanje od narkotika , Kakaricka gora, Foto: Zoran Đurić
Centar za odvikavanje od narkotika , Kakaricka gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.12.2013. 14:17h

Izgradnja Centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju žena zavisnih od psihoaktivnih supstanci biće završena najkasnije za godinu i po, kazao je gradonačelnik Miomir Mugoša.

On je najavio da će tender, za Centar koji će biti izgrađen u krugu već postojećeg na Kakarickoj gori, biti raspisan vrlo brzo, najkasnije za tri do četiri mjeseca, ali da to nema nikakve veze sa predstojećim izborima na proljeće.

Projekt je ukupne vrijednosti 619.966.59 eura, od čega Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, kroz 2011 Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), Komponenta 1, Podrška reformi lokalne samouprave, 'Grant program za međuopštinski razvoj', učestvuje sa 384.379.28 eura".

Glavni grad obezbijedio je 124.000 eura, dok Vlada Crne Gore u projektu participira sa 111.000 eura.

“Objekat će ispunjavati sve najsavremenije standarde za boravak žena, i po potrebi njihove djece. Borim se da Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore što više učestvuje u realizaciji ovog projekta i da na taj način omogući da boravak pacjenata u centru bude što jeftiniji. Ovakav objekat je odavno potreban, jer je svaki sedmi korisnik psihoaktivnih supstanci žena", kazao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Mugoša.

Glavni grad, Zajednica opština, Opština Nikšić, Opština Herceg Novi i NVO 4 Life su partnerski aplicirali projektom za IPA sredstva za izgradnju Centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju žena zavisnih od droga.

"Smatrao sam da za ovaj put nije neophodno prisustvo predstavnika NVO 4 Life, ali će oni biti detaljno upoznati sa svime što se dešava", objasnio je Mugoša.

Direktor Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Aleksandar Radinović kazao je da su se žene u početku interesovale za boravak u centru, ali da nije bilo prostora za njih.

"Izgradnjom ovog objekta zaokružićemo omogućićemo boravak svim stanovnicima Crne Gore u Centru, bez obzira na pol, a predviđno je da u Paviljono za žene bude mjesta za 16 osoba", pojasnio je Radinović.

Mugoša je dodao i da od 1. januara menadžer Glavnog grada Ana Vukčević prelazi na rad u Evropsku komisiju i da njenim prelaskom očekuje još bolju saradnju i prohodnos, ali i njihovo partnerstvo i izgradnji Dnevnog centra na Starom aerodromu, koji je neophodan Glavnom gradu.

Izvršni direktor NVO 4 Life Saša Mijović kazao je da izražava zadovoljstvo povodom najave izgradnje Centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnica od droga.

"Naša NVO prethodne dvije godine vodila je intenzivnu kampanju za omogućavanje istih prava ženama zavisnicama kao što ih uživaju muškarci. U dva navrata pozivali smo ministre u čijoj je nadležnosti rješavanje tog pitanja, da ga u što skorijem roku riješe, a isto tako prethodnom i sadašnjem premijeru. U saradnji sa International Drug Policy Consortium internacionalizovali smo problem, obavještavali predstavnike ambasada u Crnoj Gori, delegaciju EU u Crnoj Gori, ostale relevantne adrese u našoj državi koje se bave zaštitom ljudskih prava i istovremeno vodili snažnu medijsku kampanju”, kazao je Mijović.

On je naglasio da cijene odnos Glavnog grada prema ovom problemu, prvenstveno zato što ga je prepoznao a zatim uložio značajne napore da isti riješi.

“Predstavnici Glavnog grada učestvovali su u pisanju predloga projekta. Grad je obezbijedio zemljište, komunalije i svu ostalu neophodnu logistiku, a takođe i nedostajaći novac 235,587.31 eura, što je 38 odsto ukupne sume”, kazao je Mijović.

SOS telefon za zavisnice

Sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Snežana Mijušković najavila je početak rada SOS telefona za zavisnice od psihoaktivnih supstanci.

"Međuopštinska saradnja sa kancelarimom za prevenciju je od velikog značaja za uspostavljanje rada SOS telefona za zavisnice od psihoaktivnih supstanci", kaže Mijušković.

Bonus video: