Policija od danas plijeni svu pirotehniku

Inspektori dobili pravo da izriču dvostruke kazne, i ljekari pripravni - svi sa ciljem da prvo zaštite djecu
57 pregleda 12 komentar(a)
petarde, Foto: Arhiva "Vijesti"
petarde, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.12.2013. 09:13h

Novoformirani tim za suzbijanje nelegalne prodaje i distribucije pirotehničkih sredstava započeće danas veliku akciju kontrole svih „kritičnih“ mjesta u gradu, za koje policija ima saznanja da se djeci intenzivno prodaju razne vrste petardi.

Tim koji je zvanično konstitusan, u okviru akcije "Petarda" koju je pokrenula Uprava policije, čine predstavnici budvanske policije, Doma zdravlja, Tržišne inspekcije i Komunalne policije.

Na sastanku u stanici budvanske policije, predočeno je da je tokom akcije prošle godine zaplijenjeno 3.750 pirotehničkih sredstava, ali da ohrabruje činjenica da je ove godine ta pojava bar za sada manje izražena, te da u Domu zdravlja nije zabilježen nijedan slučaj povređivanja.

Uz napomenu da će akcija trajati do 15. januara, komandir stanice budvanske policije Slobodan Kovačević je kazao da policija ima saznanja da u gradu postoje dva - tri mjesta gdje se prodaje pirotehnika.

"Uz pomoć Komunalne policije i Tržišne inspekcije sva roba koja bude zatečena biće zaplijenjena, i podnijete prekršajne, eventulano krivične prijave, zavisno kako tužilac takvo djelo kvalifikuje. Cilj nam je da zaštitimo djecu, jer je riječ o pirotehničkim sredstvima izuzetno lošeg kvaliteta, koja nijesu sertifikovana, nego su uvezena iz Kine, bez ikakvih garancija", kazao je Kovačević.

Napominjući da su kazne za preduzetnike 300, odnosno 700 eura za firmu koja se bavi prodajom pirotehnike, tržišna inspektorka Tamara Kovačević je napomenula da inspektor ima pravo i da udvostruči kaznu u zavisnosti od količine robe koju zatekne kod nelegalnog prodavca.

"Sva roba koja bude zatečena, istog trenutka će biti oduzeta, jer takva roba, uglavnom, nema porijeklo i bez računa je. Iz iskustva znamo da svima onima kojima smo do sada oduzimali ovu robu, uglavnom se više ne usuđuju da je nabavljaju. Najlakše je sprovesti zakonsku proceduru i oduzeti robu, ali zaista je cilj da se ovdje djeca zaštite. Ipak, mislim da se svijest građana po tom pitanju podigla", navela je Kovačević, i dodala da je veliki problem kako uopšte dolazi takva roba u Crnu Goru.

Komunalni inspektor Marjan Šćekić najavio je intenzivne kontrole tokom novogodišnjih praznika, kada se pojavljuju i nelegalni prodavci.

Ljekarka u Domu zdravlja Marija Mališić- Korać kazala je da se uvijek pred i tokom novogodišnjih praznika javi povećan broj pacijenata sa povredama usljed korišćenja pirotehničkih sredstava, ali da za sada nije zabilježen nijedan slučaj.

Narednih dana, u osnovnim školama biće organizovani časovi, na kojima će predstavnici tima predočiti djeci opasnosti od upotrebe pirotehnike.

Bonus video: