Most Žuti krš-Vladoš i dalje bez priključaka i signalizacije

U kolašinskoj policiji su, takođe, kako kažu svjesni da je takvo stanje na mostu prilično opasno, neodgovrajuće i da se mora što hitnije mijenjati
137 pregleda 0 komentar(a)
Žuti krš Vladoš, Foto: Dragana Šćepanović
Žuti krš Vladoš, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.12.2013. 18:37h

Iako je prošlo skoro godinu i po od kako je uz prisustvo predsjednika Filipa Vujanovića otvoren most „Žuti krš-Vladoš“, milionska investicija, dugo obećavana Kolašincima, nadležni još nijesu uspjeli da postave odgovarajuću horizontalnu signalizaciju, odnosno da izgrade duple trake, kako bi saobraćanje tim dijelom bilo u skladu s propisima, a prije svega bezbjedno.

Sada nije ni jedno ni drugo. I dalje svi oni koji s mosta izlaze na magistralu prema Podgorici prelaze preko pune linije u drugu traku.

Takođe, ako se iz Kolašina ulazi na most mora se preko pune trake. Sve to u prilično oštroj krivini i uz lošu preglednost.

Zbog svega toga, policija je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u jednom momentu razmišljala da most zatvori.

Činjenica da je i pored takvog stanja izdata upotrebna dozvola prije godinu, kako kažu u OO Socijalističke narodne partije (SNP), je zločin.

Odbornik te partije Vučko Šuković je još prije nekoliko mjeseci od izvršne vlasti zatražio i odgovor na nekoliko pitanja koja se tiču novog mosta, odnosno, potrebne dokumentacije za taj objekat, ali i projekta kojim bi se sa propisima uskladio saobraćaj na tom dijelu magistrale.

Kako je kazao, iz odgovora koje je dobio vidi se da novi most na Tari ima i građevinsku i upotrebnu dozvolu, koje su izdate tri i po mjeseca, odnosno, pola godine nakon što je objekat svečano otvoren.

„Nevjerovatno je da je neko izdao upotrebnu dozvolu, a da već godinu i po nije ništa rađeno što se tiče priključka na most. Svako ko prođe do mosta, odnosno magistralnog puta koji prolazi pored mosta može vidjeti sljedeće - punu liniju u oštroj krivini, preko koje moraju svi oni koji s mosta izlaze prema Podgorici ili iz pravca Kolašina ulaze na most, rekao je Šuković.

Sa početkom sezone skijanja i uoči novogodišnjih praznika frekvencija saobraćaja u Kolašinu je već osjetno povećana. Novi most i stanovnici Kolašina od izgradnje koriste mnogo češće nego “stari” ispod Bablje grede, nekoliko stotina metara uzvodno.

U kolašinskoj policiji su, takođe, kako kažu svjesni da je takvo stanje na mostu prilično opasno, neodgovrajuće i da se mora što hitnije mijenjati.

Prema riječima komandira Vanje Miletića, to su nekoliko puta sugerisali lokalnoj upravi, a od njih dobili informaciju da je projekat izgradnje duplih traka, postavljanje adekvatne horizontalne signalizacije planiran i da će vrlo brzo biti realizovan.

"Koliko je meni poznato u planu je projekat, kojim je predviđeno skidanje dijela brda i postavljanje adekvatne horizontalne signalizacije, naravno, radile bi se i duple trake. Najgore je onima koji iz pravca Kolašina ulaze na most, jer je preglednost loša. Nekoliko puta smo su skretali pažnju Opštini na taj problem”, kazao je on.

U Opštini kažu da je adresa za postavljanje pitanja na tu temu Direkcija za saobraćaj. Kako tvrde u lokalnoj upravi, most ima sve potrebne „papire“, a oni nemaju razloga da sumnjaju u dozvole koje su izdale relevantne institucije.

Na pitanje „Vijesti“ kada će biti riješen problem na novom mostu na Tari, odnosno kada će biti realizovan projekat, koji će omogućiti bezbjedno i saobraćanje u skladu za zakonom, na tom dijelu, iz Direkcije za saobraćaj je stigao optimističan odgovor.

„Planiramo da taj projekat, koji uključuje duple trake i odgovarajuću signalizaciju, realizujemo naredne godine. Tačnije, planirana je raksrsnica kojom će biti riješeni problemi o kojima govorite - rečeno je “Vijestima” u Direkciji za saobraćaj.

Sa početkom sezone skijanja i uoči novogodišnjih praznika frekvencija saobraćaja u Kolašinu je već osjetno povećana. Novi most i stanovnici Kolašina od izgradnje koriste mnogo češće nego “stari” ispod Bablje grede, nekoliko stotina metara uzvodno.

Planiramo da taj projekat realizujemo naredne godine. Tačnije, planirana je raksrsnica kojom će biti riješeni problemi o kojima govorite, saopšteno je iz Direkcije za saobraćaj

Incpekcija nema

Odbornik Socijalističke narodne partije u Kolašinu Vučko Šuković kaže da je situacija na novoizgrađenom mostu takva da bi policija ako bi radila svoj posao kako treba svaki dan kažnjavala sve one koji izlaze s mosta ili ulaze na njega sa magistralnog puta iz Podgorice.

Načinom na koji se sada odvija saobraćaj tim dijelom, prema riječima Šukovića, krši se nekoliko zakona.

"Ali to ignorišu sve inspekcije. Niko ovdje još od njih nije dolazio”, kazao je Šuković koji je od lokalne uprave u Kolašinu tražio odgovore na više pitanja o mostu na Tari od toga kako je građen, kako je dobio dozvole do toga kako je otvoren “nakaradan” za saobraćaj.

Bonus video: