Bjelopoljac optužio šeficu: Direktorica TO i njen muž su mi uzeli ideju

Željko Đukić optužio je Violetu Obradović za nepotizam, plagijat i zloupotrebu službenog položaja
310 pregleda 38 komentar(a)
Željko Đukić, Foto: Privatna arhiva
Željko Đukić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.12.2013. 20:34h

Aktivista NVO u Bijelom Polju Željko Đukić optužio je direktoricu lokalne Turističke organizacije Violetu Obradović da je zloupotrijebila službeni položaj, nelegalno preuzela izgled njegovog idejnog rješenja za logo te organizacije i predala ga svom suprugu Milutinu Obradoviću, čiji je predlog loga na kraju izabran kao najbolji.

TO je uputila javni poziv za idejno rješenje loga te organizacije, na koji se prijavilo šest kandidata sa po nekoliko idejnih rješenja.

“Direktorica Obradović je svom suprugu Milutinu Obradoviću dozvolila da vidi moje prvo rješenje formata TOBP, koje je jedino bilo predato u zvaničnom pozivu. Potom je on iskopirao moju originalnu ideju, i uz pomoć supruge nezakonito pobijedio na konkursu. To su uradili bez obzira što su im pojedini članovi izvršnog odbora skrenuli pažnju da je to puka kopija mog rješenja”, kazao je Đukić i dodao da je uz očigledni nepotizam na djelu krađa intelektualne svojine.

Predlog logotipa koji je poslao Đukić

Pobjedničko rješenje supruga direktorice Obradović

Đukić je zatražio da se članovi upravnog odbora izjasne o ovom nezakonitom djelu, jer su oni bili u toku kako su izgledala prva rješenja, a kako naknadno dostavljena.

“Tražim od predsjednika Opštine Aleksandra Žurića da razriješi dužnosti Violetu Obradović, koja je ovim gestom pokazala da je spremna za zloupotrebu službenog položaja. Nije realno da privatna preduzeća plaćaju članarinu lokalnoj Turističkoj organizaciji, koja pored toga iz budžeta opštine godišnje crpi 60.000 eura, da bi Obradovićka sve poslove 'montirala' svom mužu i bliskim prijateljima”, kazao je Đukić “Vijestima”.

On je istakao da njen suprug Milutin Obradović bez ikakvog tendera radi skoro sve dizajne za lokalnu TO, što mu omogućava njegova supruga.

Đukić je najavio krivične prijave protiv bračnog para Violete i Milutina Obradovića, dodajući da mu nije krivo zbog nagrade od 500 eura.

“Do sada sam se čudio kada napadaju zaposlene u opštinskim i službenim institucijama zbog zloupotreba budžeta. Sada na mom primjeru uviđam da postoje takve radnje”, kazao je Đukić.

Bojadžić: Niko nije sumnjao na plagijat

Potpredsjednik Opštine i član Izvršnog odbora TO Tufik Bojadžić je kazao da je logo kandidata Milutina Obradovića izabran jednoglasno, glasovima sedam prisutnih od ukupno devet članova. Na pitanje da li je njemu bilo sumnjivo skoro istovjetno rješenje dva loga, Bojadžić je kazao da on, kao ni drugi članovi izvršnog odbora nisu vidjeli ništa sumnjivo u tome.

“Jednostavno smo ocjenjivali kvalitet loga, nije bilo nikakve priče o eventualnom plagijatu, a ukoliko postoji neka sumnja, za to postoje nadležne institucije”, rekao je Bojadžić. On je podsjetio da nijedan od prvih predloga nije prošao u prvom krugu, da bi u drugom na stolu imali četiri predloga od četiri autora, te da je jedino Đukić imao skoro istovjetno rješenje.

Nemam ja sa tim veze

Direktorica Turističke organizacije Violeta Obradović tvrdi da su Đukićeve optužbe neosnovane i da ona nema nikakve veze sa izborom loga. “Moj suprug se javio na osnovu javnog konkursa, ne vidim zašto bi bio hendikepiran da ako je moj suprug, ne može da se javi na konkurs”, kazala je Obradović.

O očiglednoj sličnosti dva loga Obradović kaže da su postojale preporuke Turističke organizacije da logo sadrži prva četiri slova od naziva: Turistička organizacija Bijelo Polje i da u nazivu stoji cvijet bijele rade kao simbol Bijelog Polja.

Đukić, s druge strane, tvrdi da nije tačno da je bilo čime sugerisana takva ideja, niti je to bilo navedeno u prvom javnom pozivu. Akademski slikar Milutin Obradović juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Bonus video: