Banka hrane poziva državu da se uhvati u koštac sa siromaštvom

Ako u porodici imamo dva odrasla člana to znači da odrasli član troši 165 eura što je ispod linije apsolutnog siromaštva
5 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2013. 15:21h

Banka Hrane nije nimalo iznenađena zabrinjavajućim podacima MONSTAT-a koji je za 2012. godinu registrovao dramatičan porast stope siromaštva od 11.2%, koja je od 2010,godine porasla za 75%.

Posebno zabrinjava i porast jaza između najsiromašnijih i najbogatijih , kao i povećanje oštrine siromaštva. Najsiromašniji postaju jos siromašniji sa sve manje šansi da izađu iz siromaštva. Raste i nejednakost , pa je GINI koeficijent povećan sa 25.9% na 26.5%.

Eskalacija siromaštva je logična posljedica ekonomske krize koja traje neopravdano dugo. Propast velikog broja preduzeća, posebno na sjeveru je ključni razlog za porast siromaštva.

Ogromna armija nezaposlenih, posebno ljudi u starijim godinama je ostao neriješen problem. Nova radna mjesta u trgovini nijesu dobro plaćena. U prosjeku u Crnoj Gori prosječna porodica ima 3,3 člana , a zaposlen je jedan član. Prosjek zarada u trgovini je 329 EUR.

Ako u porodici imamo dva odrasla člana to znači da odrasli član troši 165 eura što je ispod linije apsolutnog siromaštva. Ovo znači da je naša prosječna porodica ispod linije siromaštva.

Ovi trendovi pokazuju da je siromaštvo najteži problem društva i da dobija elemente strukturnog problema. Neopohodna je sasvim drugačija ekonomska politika koja će riejšiti probelm nezaposlenosti, posebno na sjeveru.

Najefiaksniji lijek za siromaštvo je ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Vlada bi morala da iz neke fioke izvadi Strategiju borbe protiv siromaštva i da počne da je realizuje.

Posebna priča je refroma sistema socijalne zaštite koji troši mnogo novca , a često ta pomoć ne odlazi onima koja je stvarno potrebna.

Ono što posebno zabrinjava Banku Hrane su naša iskustva iz praktičnog rada sa najsiromašnijim građanima, koja ukazuju da je stopa siromaštva u Crnoj Gori daleko veća od 11.3%.

Sve je veći broj mnogočlanih porodica koje nemaju nijednog zaposlenog i koji zive ili od penzije ili od Materijalnog obezbjeđenja porodice čija su primanja ispod 100 eura, koja nemaju ni zemlju, ni stan ni bilo kakva druga primanja.

U ovoj godini Banka hrane Crne Gore je pomogla 8.925 ljudi

Bonus video: