Zelena zvijezda i za portal "Vijesti"

Redakciji "Vijesti", nagrada za oblast unaprijeđenja i zaštite životne sredine je dodijeljena u kategoriji "medijsko praćenje ekoloških tema”
103 pregleda 1 komentar(a)
Zelena zvijezda, Foto: Adnan Đečević
Zelena zvijezda, Foto: Adnan Đečević
Ažurirano: 24.12.2013. 11:59h

Delegacija Evropske unije z Crnoj Gori,kompanija Elko Tim, NVO “Centar za zaštitu i poručavanje ptica", portal "Vijesti", NVO Ecom, Lake Fest i fotograf Dejan kalezić dobitnici su ovogodišnje Zelene zvijezde, nagrade za oblast unaprijeđenja i zaštite životne sredine.

Nagradu dodjeljuju Arhus centri Podgorica i Nikšić, organizacione jedinice Agencije za zaštitu životne sredine i Ekološkog pokreta "Ozon", uz podršku Misije OEBS u Crnoj Gori i programa ENVSEC (Životna sredina i bezbijednost).

Delegaciji EU u Crnoj Gori nagrada je dodijenjena u kategoriji "podrška institucijama i civilnom društvu iz oblasti životne sredine”. Delegacija EUu Crnoj Gori, kako navode organizatori, pruža značajnu finansijsku podršku za projekte koji treba da unaprijede kvalitet životne sredine i koje u partnerstvu ili pojedinačno realizuju državne institucije, lokalne samouprave, nevladine orgranizacije, mediji. Osim toga, Delegacija EU u Crnoj Gori podržava argumentovani javni dijalog i učešće javnosti u donošenju odluka koje se tiču životne sredine.

Elko Tim je nagradu dobio u kategoriji „društveno odgovorno poslovanje”, NVO “Centar za zaštitu i poručavanje ptica" je Zelenu zvijezdu dobila za "javni angažman i realizovane projekte”. Elko tim godinama pruža podršku inicijativama koje imaju za cilj unapređenje životne sredine, a samo u toku 2013. godine učestvovali su u više akcija kao što su uređenje Ćemovskog polja, akcije pošumljavanja i ozelenjavanja površina u Glavnom gradu.

Redakciji "Vijesti", nagrada za oblast unaprijeđenja i zaštite životne sredine je dodijeljena u kategoriji "medijsko praćenje ekoloških tema”. Osim što se, prema oceni žirija, portal "VIjesti" u kontinuitetu bavi temama iz oblasti zaštite životne sredine, i tako dae suštinski doprinos rješavanju ekoloških problema, u obrazloženju za dodjelu nagrade s navodi i značaj online servisa portala - Čitalac fotoreporter. Taj servis, kako navode organizatori, "podsticajno utiče i na građanski ekološki aktivizam ali posredno i na efikasnost nadležnih institucija".

NVO ECOM je Zelenu zvijezdu dobila u kategoriji “najbolja ekološka kampanja”, za kampanju Plava zastavica, koja je godinama simbol visokih standarda zaštite životne sredine kao i kvalitetnih sanitarnih i bezbjednosnih uslova na plažama i marinama.

Za “revitalizaciju zapuštenih izletišta” Zelenu zvijezdu su dobili organizatori muzičkog festivala Lake Fest, koji su Nikšić i Crnu Goru uvrstio u međunarodni kalendar i učinili je poželjnom destinacijom za ljubitelje rock' n' rolla i svojim primjerom pokazali kako se može revitalizovati zapušteno izletište i valorizovati prirodni resursi uz uvažavenje ekoloških standarda.

U kategoriji "eko fotografija", koja se ove godine dodjeljuje prvi put, Zelena zvijezda je dodijeljena profesionalnom fotografu Dejanu kaleziću, koji svojim fotografijama, kako navode organizatori, promoviše prirodne ljepote Crne Gore.

Osim toga, i njegova Škola fotografije, koja je počela sa radom od 2005. godine velikim djelom je utemeljena na prirodnim ljepotama i boravku u prirodi, čime njeni polaznici imaju višestruke benefite.

Bonus video: