Bolnica "Danilo I" proslavila 140 godina postojanja

"Ovo nije jubilej cetinjske bolnice ili Cetinja, već jubilej cjelokupnog crnogorskog zdravstva i države", kazao je direktor bolnice Danilo I Ivan Gazivoda
100 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 19:21h

Cetinjska bolnica "Danilo I" proslavila je 140 godina postojanja.

"Može se reći da ovo nije samo jubilej cetinjske bolnice ili Cetinja, već jubilej cjelokupnog crnogorskog zdravstva i države", kazao je direktor bolnice Danilo I Ivan Gazivoda.

On je govorio na svečanosti koja je u Vladinom domu održana povodom proslave jubileja -140 godina postojanja bolnice "Danilo I", a koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika države Filipa Vujanovića.

Gazivoda je podsjetio na istoriju nastanak bolnice, od trenutka kada je podigao kralj Nikola 1873. godine, do današnjih dana.

O značaju cetinjske bolnice, govorio je i ministar zdravlja Miodrag Radunović, koji je kazao da je bolnica imala neprocjenjivu ulogu u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

"Ljekari bolnice Danilo I za proteklih 140 godina dali su izuzetno veliki doprinos u razvoju medicinske struke i nauke u Crnoj Gori. Svih proteklih 140 godina, pored stručnosti i izuzetnog profesionalizma u radu, na svakom koraku osjećala se ljubaznost, brižnost i humanost ljekara i medicinskog osoblja. Bolnica je pružala utočište i pomoć svakom kome je bila potrebna", kazao je Radunović.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je da je Opšta bolnica "Danilo I" institucija koja na Cetinju, u Crnoj Gori i u njenom zdravstvu zavređuje posebno uvažavanje, kako zbog prošlih – tako i zbog vremena koja dolaze.

"Biti prvi, biti začetnik, nosilac prve luče, zahtjevna je, a najčešće i uloga koja sa sobom nosi kompleksna iskušenja i izazove. A biti prvi u oblasti humanosti, u sferi zdravstva, u misiji podrške i pomoći, posebno je odgovorna ali, prije svega, značajna uloga, koja se posebno vrednuje, pamti i uvažava", kazao je Bogdanović.

On je kazao “da za dobar glas cetinjske bolnice, nije zaslužan samo njen vijek trajanja.

"Jer ni taj vremenski okvir ne bi mogao biti tako dug, niti bi naša bolnica mogla preživjeti i nadživjeti sve izazove iz prošlosti, da nije bilo odgovornog, stručnog, savjesnog i etičnog rada, po kojem je bolnica "Danilo I" oduvijek i bila prepoznata. Briga, pažnja i humanost; profesionalizam, humanost i vrijedan rad razlozi su zbog kojih je cetinjska bolnica duž čitave svoje prošlosti bila u krugu vodećih institucija zdravstva u Crnoj Gori, ali i u regiji", kazao je Bogdanović.

Proslavi jubileja u Vladinom dom pored brojnih gostiju, prisustvovao je i veliki broj osoblja cetinjske bolnice.

Galerija

Bonus video: