Nikšić još čeka na Ulicu Živka Nikolića

Opština je odluku da jedna ulica nosi ime velikana jugoslovenske kinematografije usvojila na sjednici održanoj prije dvije godine
346 pregleda 9 komentar(a)
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.08.2018. 06:27h

“Predlog predsjednika Opštine Nikšić Nebojše Radojičića da se u tom gradu jedna ulica nazove imenom velikog filmskog i televizijskog reditelja i scenariste Živka Nikolića juče je usvojen na sjednici Vlade Crne Gore”. Bilo je to 29. novembra 2012. godine. Opština je odluku da jedna ulica nosi ime velikana jugoslovenske kinematografije usvojila na sjednici održanoj prije dvije godine, a ulica duga 260 metara i dalje se zove Staro pazarište.

“Naručene su table ne samo za tu ulicu nego i za još neke koje čekaju zamjenu. Sredstva su obezbijeđena i to će se uskoro dogoditi. Sada se u toj ulici pravi jedna zgrada, treba i druga, preko puta nje, i kada se one naprave ulica će se srediti i biće jedna od najljepših u gradu”, kazao je “Vijestima” Vojin Đukanović, predsjednik opštinskog savjeta za imenovanje ulica.

Istina, slično obećanje je bilo i u januaru ove godine, ali table sa imenom autora kultne televizijske serije “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo” i dalje nema.

Ulica Staro pazarište preimenovaće se u Ulicu Živka Nikolića i prostiraće se od raskrsnice sa Ulicom serdara Šćepana do raskrsnice sa Ulicom Nikole Tesle, uključujući i desni krak Jovana Cvijića.

“Čovjek uvijek nosi pečat zavičaja, nosi svoje zavičajno breme, opterećenje. Stalno ima potrebu da ga se oslobodi, a istovremeno, bez tog zavičaja ne bi ništa značio. Jer, čovjek koji ne voli svoj zavičaj, ne voli ni ljude, ne voli sebe. Zavičaj je djetinjstvo”, govorio je čovjek koji je potpisao neke od najvažnijih igranih filmova jugoslovenske kinematografije, “Beštije”, “Jovana Lukina”, “Smrt gospodina Goluže”, “Čudo neviđeno”, “Ljepota poroka”, “U ime naroda”, “Iskušavanje đavola”…

I koji još uvijek čeka na “pečat zavičaja”.

Bonus video: