Promocija hraniteljstva na Žabljaku: Korist za djecu je nemjerljiva

Razloge zašto postati hranitelj sa puno emocije ispričala je Nada Stojkanović iz Pljevalja, hraniteljica dvije djevojčice
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 13:58h

U okviru kampanje „Svako dijete treba porodicu“, Centar za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak i UNICEF, uz podršku Evropske unije organizovali su na Žabljaku skup pod nazivom „Dan otvorenih vrata“.

Na ovom događaju građani su se upoznali o hraniteljstvu i hraniteljskoj porodici kao privremenom obliku zaštite djeteta koje nema adekvatno roditeljsko staranje, uslovima koje hranitelj kao osoba mora ispuniti, načinu kako se postaje hraniteljem, njihovoj odgovornosti i podršci.

Razloge zašto postati hranitelj sa puno emocije ispričala je Nada Stojkanović iz Pljevalja, hraniteljica dvije djevojčice kojima je ona isključivo mama a njen sin Milan njima brat a one njemu sestrice.

"Mi smo prava porodica, sa puno ljubavi i zadovoljstva ali i odgovornosti. Moja je poruka da u našoj zemlji bude više hraniteljskih porodica jer na topli pododični dom čeka još 40 mališana", kazala je Nada Stojkanović iz jedne od 14 hraniteljskih porodica u Crnoj Gori.

Predsjednik SO Žabljak Vidoje Tomčić kaže da je ova sredina imala bezbroj primjera srodničkog starateljstva za koje se može reći da je postalo tradicija pa čak i običajno pravo. Tomčić, kao i svi učesnici u diskusijama pozvali su Žabljačane da se uključe u uvu humanu misiju.

A to je na svom i bratovom primjeru dočarala i sve u sali Opštine natjerala na suze, Jelena Mrdak.

"Kada se sve u trenu srušilo otvorila su se vrata tople kuće moje ujne i ujaka. Mi smo rasli sa bolom za roditeljima a zasluga ujne i ujaka je što smo sve to nadvladali i sada smo uspješni studenti. Ja na Elektrotehničkom fakultetu a Slobodan na turizmu", saopštila je Jelena i izvinjavajući se zbog izliva emocija.

Šef kancelarije UNICEF za Crnu Goru Bendžamin Perkas kazao je da je korist koju od hraniteljstva imaju djeca nemjerljiva.

"Osnovno pravo svakog djeteta je da ima porodicu koja o njemu brine što je neophodno za njegov razvoj. Prioritet je ojačati servise podrške biološkoj porodici kako bi se spriječilo napuštanje djeteta. Ako je to nemoguće moramo ga smjestiti u hraniteljsku porodicu jet je tu iskustvo koje svakog oplemenjuje. Pred nama u Crnoj Gori je dug put sa dosta napora da se ovo, jedno od ključnih ljudskih prava riješi", kazao je Perkas i istakao da je ostvarljiva vizija o Crnoj Gori kao prvoj zemlji u regionu koja nema u institucijama djece mlađe od tri godine.

Na tome je apelovao i rukovodila Centra za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak Juso Ajanović koji je govorio o brojnim primjerima ostanka djece u biološkim porodicama nakon postupka, razgovora i ohrabrivanja bioloških roditelja.

Galerija

Bonus video: