Snijeg odlaže sezonu skijanja na Savinom kuku, obraz spašava Javorovača

"Mali je snijeg da bi ovo smatrali prvim treningom. Ipak smo tu da ga osjetimo ispod skija. Da malo proskijamo"
111 pregleda 5 komentar(a)
Javorovača, Foto: Obrad Pješivac
Javorovača, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 21.12.2013. 12:29h

U okolnostima oskudice sa snijegom ne samo na Durmitoru, zbog čega najveće durmitorsko skijalište Savin kuk nije ove subote nije po tradiciji otvorilo sezonu skijanja već su to ostavili za bolji trenutak, po ko zna koji put u dugoj tradiciji durmitorskog zimskog turizma čast i obraz spasila je Javorovača.

Malo, pitomo i intimno prigradsko skijalište, kao stvoreno za početnike u zimskim sportovima, ovog puta privuklo je i one vještije. I jednih i drugih bilo je oko 150. Oko polovine su polaznici seminara za učitelje i trenere skijanja koji organizuje nacionalna asocijacija predagoga ski sportova MASI. Druga polovina su oni najzagriženiji. Među njima i dvoje najboljih žabljačkih ski takmičara, Jelena Vujičić i Nemanja Žarković.

"Mali je snijeg da bi ovo smatrali prvim treningom. Ipak smo tu da ga osjetimo ispod skija. Da malo proskijamo", kažu zadovoljno dvoje žabljačkih osnovaca.

"Šta je tu je. Ovo je viša sila. Mi ipak odrađujemo programa, a svakako je lijepo jer smo na skijama, u prelijepom ambijentu i na čistom vazduhu. Niko ko je došao nije pogriješio, a nadam se da će u narednom periodu snijeg pasti i da će sezona uspjeti"

To potvrđuje popularni glumac Simo Trebješanin, jedan od 80 polaznika seminara za učitelje i trenere skijanja.

"Šta je tu je. Ovo je viša sila. Mi ipak odrađujemo programa, a svakako je lijepo jer smo na skijama, u prelijepom ambijentu i na čistom vazduhu. Niko ko je došao nije pogriješio, a nadam se da će u narednom periodu snijeg pasti i da će sezona uspjeti", kaže Trebješanin.

Peter Sitar, profesor na filozofskom fakultetu u Mariboru i raniji trener ski reprezentacije Slovenije kaže da su uslovi na Javorovači solidni za odvijanje seminara ski pedagoga na kome je jedan od predavača.

"Dosta je snijega za elementarno skijanje. Ovo je trenutak i da se prisjetimo kako se skijalo prije žičara i snjegotabača. Godinama sam ovdje i znam da Javorovača ima dušu i da su ovdje naučili skijanje brojni uspješni crnogorski takmičari. Ovaj trenutak pokazuje da se uz mali napor i vlasnika skijališta i skijaša mogu zadovoljiti ambicije onih koji dolaze na skijanje. Najlakše je mahnuti bijelom zastavicom. U životu smo se i previše raskomotili. U okolnostima kad nema vještačkog snijega, može se i na ovoliko prirodnog, koji je uvijek bliži intimi i na kome je najljepše", kaže spoljni saradnik za tehniku skijanja u timu Ivice Kostelića.

Sportski novinar Ivan Ivanović sa ekipom za KMB produkciju i Televiziju "Vijesti" pravi zimski serijal "Život sa planinom".

"Obilazimo naša i skijališta u regionu i uvjerili smo se da trenutno svugdje osim Kopaonika postoje samo minimalni uslovi za skijanje. Evo na Javorovači može se skijati, što je prijatno saznanje. Ponovo ćemo dolaziti kako bi realizovali seriju kroz razgovor sa ljudima i nadam se da će tada biti više snijega i više gostiju", kaže Ivanović.

Bonus video: