Sumnjiva raspodjela novca Vladine komisije: NVO Krajolik čuva porodicu?

Javnosti nepoznata cetinjska NVO “Legacija” za projekat “Odbacimo predrasude”, dobiće 2.700 eura
110 pregleda 14 komentar(a)

Vladina Komisija za dodjelu novca od igara na sreću, osim što je podržala potpuno anonimne organizacije, finansiraće projekte nevladinih organizacija koji uopšte nijesu njihova osnovna djelatnost. Obavezu da prije dodjele grantova javno objavi pojedinačne projekte NVO Komsija nije ispunila.

Tako javnost nikad nije obaviještena šta je do sada uradio Ekološki centar “Krajolik” iz Podgorice, iako je registrovan kao centar za unapređenje ekološke svijesti zajednice. Organizacija osnivača Radonje Ćetkovića je ipak na konkursu prošla sa projektom čiji je cilj podrška porodici i unapređenje porodičnih odnosa. Za to će dobiti 3.000 eura.

Komisija je dala zeleno svjetlo i projektu DOO “Lider Mont Media” iz Kolašina za projekat “Mirisom cvijeća protiv opijata”, i to sa 1.600 eura, iako je to firma za distribuciju filmova, video-filmova i televizijskog programa, vlasništvo novinara Mirka Jakovljevića.

Za “Školu vještina života” Komisija je odlučila da dodijeli 4.875 eura, i to organizaciji “Susreti Nikšić”, koju je registrovala Marija Varajić. Oblast djelovanja te NVO je edukacija o ljudskim pravima

Osnovna djelatnost, kako su sami upisali, Udruženja novinara Cetinje je organizovanje okruglih stolova, seminara, radionica, debata iz oblasti novinarstva, a osnivač je Nikola Vujanović. Ipak, za Komisiju su bili dovoljno kompetentni za borbu protiv narkomanije i grant od 2.250 eura.

Za pružanje psihološke podrške osobama tokom i nakon razvoda, Centar za povjerenje je dobio 1.960 eura. Predstavnica je Biljana Radović, a misija organizacije je sprovođenje istraživanja na osnovu kojih bi se utvrdio stepen informisanosti građana o oblicima ponašanja kao što su “mobing, burnout-sindrom, bulling”.

Prevenciju radno uslovljenog nasilja Centar za ekološku i socijalnu harmoniju radiće za 2.660 eura. Tom “centru” osnovna djelatnost je unapređenje ekološke i socijalne svijesti zajednice o promjenama u odnosu čovjeka i životne sredine. Veselinka Radanović je ovlašćena predstavnica.

Javnosti, takođe, nepoznata cetinjska NVO “Legacija”, osnivača Dejana Miloševića, za projekat “Odbacimo predrasude”, dobiće 2.700 eura.

Za “Školu vještina života” Komisija je odlučila da dodijeli 4.875 eura, i to organizaciji “Susreti Nikšić”, koju je registrovala Marija Varajić. Oblast djelovanja te NVO je edukacija o ljudskim pravima.

Javnost nikad nije upoznala sa svojim radom ni Ljiljana Mugoša, koja je zvanični osnivač NVO “Podgorički prostor” za zaštitu i podršku starim, hendikepiranim i marginalizovanim grupama, ali je Komisija ipak u njenom radu vidjela potencijal i dodijelila 3.000 eura za projekat “Pomozimo im”. Ova NVO je registrovana kao organizacija za psiho-socijalnu pomoć “licima usamljenim, zaboravljenim i napuštenim”.

Šta podrazumijeva projekat “Isto nam je sunce” NVO “Srce”, Komisija nije obznanila, ali je za taj projekat izdvojila 4.960 eura organizaciji čija je osnovna djelatnost da u Mojkovcu razvija socijalnu i pravnu sigurnosti i zapošljava osobe sa invaliditetom. Zvaničan osnivač je Dušan Rakočević.

Barska organizacija “Univerzum” Sandre Matović dobiće 7.000 eura za projekat “U zdravom tijelu zdrav duh”. Jednako poznata organizacija “Latice” Nade Miranović dobiće 1.750 eura za projekat “Izaberi svoj put”.

Osim njih, ima na desetine NVO koje formalno postoje i više od deceniju a koje nikada nijesu javnosti prezentirali učinke koje su ostvarili na osnovu para koje dobijaju od građana. Vlada je, uz podršku predstavnika dijela NVO sektora, razdijelila 1,8 od ukupno 5,5 miliona eura, koliko se u budžet slilo 2012. godine od koncesionih ugovora za igre na sreću. Već odavno nije tajna da se preko Komisije dodjeljuju apanaže partijskim aktivistima vlasti i opozicije, koji za te potrebe osnivaju “NVO”.

Novac opet bačen, školu smo mogli napraviti

Direktor Građanske alijanse Boris Raonić i najnoviju odluku Vladine komisije ocijenio je “skandaloznom”, jer je urađena po pravilniku koji je donijet nekoliko sedmica prije same odluke, nakon raspisivanja konkursa.

“Sporno je i što se nijesu objavljene bodovne liste, obrazloženja za odbijene projekte, ali i sama odluka. Čudno je da su oni koji su bili najglasniji u povicima da se podijele sredstva, ti koji su ih i dobili, zajedno sa onima koji sjede u Komsiji”, kazao je Raonić.

Prema njegovoj ocjeni, anonimne organizacije same po sebi nijesu problem, koliko to da li one imaju kapaciteta da iznesu projekte.

“Ovo je još jedna afera, na koju nadleženi, izvjesno, neće reagovati", rekao je on. Raonića ne čudi povezanost NVO sa političarima. On kaže da to za njega nije novost, ali da je “postalo prihvatljivo svima”, te da postaje obrazac ponašanja u društvu bez odgovornosti, što će nas skupo koštati. “Sama raspodjela košta koliko i gradnja jedne osnovne škole, a to što je novac bačen, očigledno nikome ne bode oči”, napomenuo je Raonić.

Mirisom cvijeća protiv opijata je u stvari film

Vlasnik firme “Lider media mont” Mirko Jakovljević, dopisnik TV Pink M iz Kolašina, rekao je “Vijestima” da je preduzeće osnovao prije četiri godine.

Bavi se produkcijom, markentingom i izdaje “Kolašinske novosti”.

“Projekat 'Mirisom cvijeća protiv opijata' je film za koji je već urađen scenario i koji će biti snimljen u saradnji sa Botaničkom baštom, odnosno botaničerem Danijelom Vincekom.

Riječ je o filmu koji promoviše zdrav način života i doprinijeće prevenciji narkomanije. Ideja za taj projekat je stara nekoliko godina i već smo konkurisali”, rekao je Jakovljević.

Gdje je obrazloženje?

Predsjednik Koalicije NVO “Saradnjom do cilja” Goran Đurović rekao je da je šokantno što je Vlada donijela odluku koja ne sadrži pravnu pouku.

“Odluka ne upućuje na mogućnost dobijanja obrazloženja za odbijanje projekta, tim prije što je upravo na to ukazivao Upravni sud presudama kojima je poništavao odluke komisije. Pravna nesigurnost se nastavlja i moguće da i ova odluka bude osporena kod Upravnog suda. Svi koji ukazuju na umiješanost političkih stranaka u ovaj proces treba da objave javno dodatne argumente”, kazao je Đurović. On je rekao da će javnost moći da sudi o kvalitetu projekata kada oni budu javni.

Galerija

Bonus video: