ŽICG: Krstarica i snjegočistač spremni za zimu

Poučeni iskustvom ranijih godina i borbe sa nevremenima u ŽICG, kako kažu, čine sve da preduprijede sve moguće probleme
198 pregleda 0 komentar(a)
voz, trebesica, putnici, Foto: Avio-helikopterska jedinica
voz, trebesica, putnici, Foto: Avio-helikopterska jedinica
Ažurirano: 20.12.2013. 16:37h

Željeznička Infrastruktura Crne Gore (ŽICG) usvojila je plan borbe protiv snijega kako bi željeznički saobraćaj tokom zime normalno funkcionisao.

U ŽICG podsjećaju da je pruga Bar - Vrbnica po ocjeni stručnjaka jedna od najtežih u Evropi jer na 248 kilometara postoji 121 tunel, 122 mosta, 14 galerija, 16 podvožnjaka, sedam nadvožnjaka i 32 prelaza.

“Na dionionici pruge Podgorica-Kolašin nalazi se most na Maloj Rijeci dugačak 498 metara i visok 200 metara. Na pruzi se nalazi Lutovska greda gdje na dužini od 14,5 kilomatara postoji 68 infrastrukturnih objekata, odnosno 85 odsto dionice čine objekti.Iako mostovi, tuneli i ostali objekti u ljetnjim uslovima putniku izgledaju prelijepo, isto tako ta infrastruktura u periodu loših vremenskih uslova, iziskuje veliku dozu opreza i odgovornosti od upravljača da istu održavava bezbjednom i prohodnom za redovno odvijanje željezničkog saobraćaja“, kažu u ŽICG.

Planom borbe protiv snijega, kako kažu u ŽICG, propisane su preventivne i izvršne mjere u nadležnosti sa ciljem nesmetanog odvijanja saobraćaja.

„U tom cilju formira se glavni operatvni štab za snjegoborbu. Zadatak Glavnog operativnog štaba je sačinjavanje plana snjegoborbe koji će sprovoditi zapošljeni u ŽICG. Određeni planom snjegoborbe dežurni radnici prikupljaju izvještaje sa terena i vode dnevnike dežurstva u koje unose sve podatke, kao i naređenja izdata od strane štaba. Na osnovu prikupljenih podataka i meteoroloških izvještaja a kad se procijeni potrebnim pokreće se krstarica i snjegočistač za otklanjanje snježnih nanosa na određenom dijelu pruge“, kažu u ŽICG.

Poučeni iskustvom ranijih godina i borbe sa nevremenima u ŽICG, kako kažu, čine sve da preduprijede sve moguće probleme.

Bonus video: