U Nikšiću jednoglasni: Svako dijete treba porodicu

Akciji su se priključili i pjevačica Nina Žižić i gitarista i kompozitor Darko Nikšević, koji je izveo svoju kompoziciju „Snovi“
216 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2013. 16:02h

Iako 58 građana Crne Gore smatra da je za djecu bez roditeljskog staranja boravak u instituciju adekvatan oblik zaštite Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, kazao je da svjetska istraživanja rađena tokom poslednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju.

„Nijedno dijete mlađe od tri godine ne smije biti smješteno u institucije. Vizija o Crnoj Gri kao prvoj zemlji u regionu koja nema djecu mlađu od tri godine u institucijama jasna je i ostvarljiva. Međutim, pred nama je dug put i još dosta napora je potrebno uložiti kako bismo riješili ovaj problem koji je jedno od ključnih pitanja ljudskih prava“, kazao je Perks danas u Nikšiću na završnoj tribini koju je organizovao Centar za socijalni rad za Nikšić, Plužine i Šavnik u sklopu kampanje „Svako dijete treba porodicu“.

Kampanja koju realizuje Vlada Crne Gore uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a, a uz finansijsku podršku EU, ima za cilj pronalaženja što većeg broja hraniteljskih porodica. „Korist koju od hraniteljstva imaju djeca, porodice i zajednica je nemjerljiva.

Stana Mrvošević (FOTO: Ilija Petrušić)

Osim toga hraniteljstvo je i ekonomski efikasnije rješenje jer ne samo što bolje zadovoljava potrebe djece već je i generalno tri puta jeftinije u odnosu na smještanje djece u instituciju“, istakao je Perks. Radmila Marković, direktorica Centra za socijalni rad, podsjetila je da je ta ustanova u sklopu pomenute kampanje do sada organizovala četiri događaja - dva u Nikšiću, i po jedan u Plužinama i Šavniku. „Prema zvaničnim podacima 320 djece je smješteno u hraniteljske porodice, od kojih je samo 14 u nesrodničkim porodicama. Za taj vid smještaja spremno je još 40 djece.

U opštinama Nikšić, Plužine i Šavnik trenutno je 62 djece bez roditeljskog staranja na porodičnom smještaju u 39 hraniteljskih porodica, od kojih je 35 srodničkih porodica a samo četiri su nesrodničke“, kazala je Marković. Sonja Nikčević, predsjednica SO Nikšić, kazala je da je interes svakog humanog društva zadovoljan građanin.

„A kada je taj građanin dijete time je naglašenija obaveza društva da obezbijedi srećno djetinjstvo i odrastanje. Crna Gora je karakteristična po srodničkom hraniteljstvu, ali nažalost ovaj vid hraniteljstva nije dovoljan što pakazuje značajan broj djece štićenika doma. Zato podržavamo sve aktivnosti koje su usmjerene na motivisanje sugrađana da se odluče za nesrodničko hraniteljstvo“, kazala je Nikčević i obećala pomoć Opštine.

Akciji su se priključili i pjevačica Nina Žižić i gitarista i kompozitor Darko Nikšević, koji je izveo svoju kompoziciju „Snovi“.

„Ljubav, briga i posvećenost koja se pruža djetetu od suštinskog je značaja kako bi to dijete bilo u mogućnosti da dostigne svoj puni potencijal. Vjerujem da hraniteljstvo predstavlja najbolje rješenje za dijete koje nije u mogućnosti da raste sa svojim biološkim roditeljima. Na neki način djetinjstvo određuje kakva ćemo osoba postati kad odrastemo“, kazala je Žižić i pozvala građane Crne Gore da postanu hranitelji kako bi svako dijete moglo da raste u porodici.

Bojana Miletić, psiholog u Centru za socijalni rad, upoznala je prisutne sa pojmom hraniteljstva i prednostima odrastanja djece u porodici a ne u instituciji, dok je Svetozar Nikolić, pravnik, govorio je o tome ko može postati hranitelj, o obuci kroz koju su hranitelji dužni da prođu, o sličnostima i razlikama između roditelja i hranitelja, novčanim nadonadama i pravima djece koju hranitelji podižu.

Moderator tribine bio je glumac Miro Nikolić, a u programu su učestvovali učenica Jelena Vuković i KUD „Zahumlje“.

Stana otvorila vrata za Nenada i Milonju

Stana Mrvošević je 70-ih godina vrata svoga doma otvorila jednom Nenadu i Milonji, dječacima koji su rano osjetili šta znači živjeti bez roditelja, i nikada se nije pokajala zbog toga.

I danas bi, kako je kazala, da je mlađa bila hraniteljka djeci koja su bez roditeljskog staranja. Zbog toga je pozvala sve da postanu hranitelji jer, kako je rekla, sa tako lijepim i humanim iskustvom, ništa se ne može mjeriti.

Galerija

Bonus video: