IGRA BROJKI

Konjević: Ne prijeti nam povratak viznog režima

"Očekujem da se to neće desiti ni ostalim državama zapadnog Balkana", kazao je Konjević
4 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2013. 14:05h

Crna Gora se suočava sa problemom lažnih azilanata, ali u mnogo manjem obimu od ostalih država regiona, zbog čega nije izložena opasnosti od ukidanja bezviznog režima, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. "Igra brojki je jednostavno takva da za Crnu Goru ne postoji opasnost od ponovnog vraćanja viza, a očekujem da se to neće desiti ni ostalim državama zapadnog Balkana", kazao je Konjević.Mogućnost ponovnog uvođenja viznog režima za države zapadnog Balkana u četvrtak je u Budvi, najavila evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom, ako te zemlje do proljeća ne pokažu jasne rezultate u suzbijanju problema povećanog broja aplikacija za azil.

Dačić: Moramo raditi na tome Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je kazao da Srbija ulaže maksimalne napore u rešavanju pitanja azilanata, kako bi izbjegla opasnost od suspenzije vizne liberalizacije. "To je problem sa kojim će se sve zemlje zapadnog Balkana suočiti i zato moramo raditi na njegovom rješavanju", rekao je Dačić novinarima. Prema njegovim riječima, najveći broj ljudi koji iz Srbije traže azil u EU najčešće to radi iz ekonomskih razloga, a uglavnom su to Romi i Albanci. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić je naveo da smanjenje lažnih azilanata predstavlja jedan od najvećih izazove za države zapadnog Balkana. "BiH postiže određene uspjehe po tom pitanju, ali to ne znači da je problem riješen", kazao je Radončić.

Nema naših i tuđih kriminalacaDačić je kazao da, kada je u pitanju MUP Srbije, nema nikakvih prepreka za saradnju sa ostalim resornim ministarstvima u regionu. "Nema naših i tuđih kriminalnih grupa, jer su te grupe sastavljene od građana gotovi svih država regiona, a svima zajedno nanose štetu", rekao je Dačić.On je ukazao da mnogi od pripadnika kriminalnih grupa imaju po nekoliko državljanstava zemalja regiona, što je ranije otežavalo efikasnije suzbijanje njihovog nezakonitog delovanja. "Nakon dugog niza godina, gde smo imali zatvorenost policija po državama, sada imamo dobru regionalnu saradnju od koje očekujem da će dovesti do rasvetljavanja mnogih do sada nerasvetljenih ubistava", rekao je Dačić.

Preporučujemo za Vas