Za NVO iz budžeta za pola godine izdvojeno svega 50.000 eura

Svega pet državnih organa dostavilo je podatke da je finansijski podržalo aktivnosti i projekte civilnog sektora
0 komentar(a)
Stijepović i Numanović, Foto: Savo Prelević
Stijepović i Numanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2013. 08:03h

Crnogorska Vlada je u prvih šest mjeseci 2013. godine za pomoć i podržavanje aktivnosti nevladinog sektora izdvojila svega 52.349 eura, iako uz Evropsku uniju (EU) treba da bude najvažniji finansijer projekata nevladinih organizacija.

U Izvještaju, koji je uradio vladin Savjet za saradnju sa nevladinim sektorom, konstatuje se i da neka ministarstva i državni organi ne razumiju informisanje nevladinog sektora kao oblik saradnje, uz napomenu da pojedini vladini resori nijesu dostavili podatke o informisanju ili su to učinili djelimično.

U tom dokumentu istaknuto je da je svega pet državnih organa dostavilo podatke da je finansijski podržalo aktivnosti i projekte civilnog sektora.

Projekte NVO je sa svega 700 eura pomoglo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, na čijem je čelu Suad Numanović, ali je zato pomoglo organizaciju Konferencije “Riječ, slika, neprijatelj” Instituta za javnu politiku Bebe Popovića. Koliko je je to koštalo, ostalo je tajna. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja koje vodi Petar Ivanović, civilni sekotor pomoglo sa 3.000 eura, Ministarstvo prosvjete Slavoljuba Stijepovića u proteklih pola godine podijelilo je 9.500 eura, Uprava za mlade i sport 7.649 eura i Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima 31.500 eura.

“Ovo je i dalje najurgentnije pitanje, koje postaje i važnije zbog činjenice da se priprema strategija razvoja NVO u Crnoj Gori, u kojoj je važan segment finansiranje NVO iz javnih fondova kao jedan od uslova razvoja NVO i obezbjeđenja održivosti”, navodi se u Izvještaju.

U tom dokumentu navedeno je da značajan broj državnih organa ne razumije informisanje nevladinog sektora kao oblik saradnje. Kako se navodi u izvještaju, osam državnih organa nije odgovorilo na zahtjeve NVO o slobodnom pristupu informacijama. To se, između ostalih, odnosi na kabinet ministra bez portfelja Marije Vučinović, Uprave policije i Kabinet potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Rafeta Husovića.

Svake godine sve manje

Podsjećajći da Vlada načelno promoviše unapređenje saradnje sa NVO, u izvještaju se navodi da se postavlja pitanje objektivnih uslova za realizaciju strategije razvoja saradnje sa NVO.

“Pri činjenici da se sredstva za finansiranje iz budžeta države stalno smanjuju, a ona je, pored EU zapravo najvažniji finansijer NVO”, navodi se u tom dokumentu.

Ističe se da je periodu od 2010. izdvojeno 1,8 miliona eura, godinu kasnije 1,2 miliona, dok je prošle godine za civilni sektor izdvojeno 175.162 eura.

“Usaglašavanje posebnih propisa sa Zakonom o NVO, objedinjavanje svih raspoloživih sredstava za projekte NVO u jedan fond, formiranje „centralne“ komisije za raspodjelu sredstava za projekte NVO iz državnog budžeta i propisivanje pravila za ocjenu projekata”, stoji u tom dokumentu.

U Izvještaju se zahtijeva od Ministarstva finansija da preduzme hitne mjere za obezbjeđivanje uslova za primjenu Zakona o NVO u dijelu finansiranja. U Izvještaju se dodaje i da je to stav i parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

U izvještaju navodi se i da je sedam organa “prepoznalo” obraćanje nevladinih organizacija po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama kao jedini oblik saradnje sa civilnim sektorom.

Bonus video: