Opet smjenjuju Jokića: Bojanić-Lalović biće nova direktorica Zavoda za udžbenike

Bojanić-Lalović će zamijeniti Nebojšu Dragovića, koji je formalno odgovoran za sumnjivo trošenje novca
272 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2013. 19:37h

Direktorica podgoričke osnovne škole “Štampar Makarije” Zoja Bojanić-Lalović biće nova direktorica Zavoda za udžbenike, dok je planirano da za glavnog urednika u Zavodu bude postavljen Vladimir Vojinović, saradnik na Filizofskom fakultetu u Nikšiću, saznaju “Vijesti” u Ministarstvu prosvjete.

Kadrovske promjene uslijediće početkom 2014. godine, a dešavaju se nakon što je ljetos Državna revizorska institucija ustanovila da je 700.000 eura potrošene bez pokrića. Zbog toga je u oktobru policija uzela svu dokumentaciju Zavoda i ispitivala Marka Jokića, koji je bio predsjednik Upravnog odbora do nalaza DRI. Jokić je onda u avgustu smijenjen, pa je preuzeo poziciju glavnog urednika u Zavodu, a uskoro će ovaj nekadašnji pomoćnik ministra prosvjete i, u ime DPS-a, kadar koji je kontrolisao nastavnike i uticao na njih da se priklone vladajućoj partiji, ostati i bez te pozicije.

Marko Jokić

Bojanić-Lalović će zamijeniti direktora Zavoda Nebojšu Dragovića, koji je formalno odgovoran za sumnjivo trošenje novca. Prema izvorima “Vijesti”, Dragović je u Zavodu bio u sjenci Jokića i izvršavao njegove naloge.

Državna revizorska institucija objavila je u julu izvještaj u kojem stoji da je Zavod prošle godine nedomaćinski raspolagao novcem, da finansijski izvještaj obiluje materijalnim greškama, da prikazane aktivnosti i informacije i transakcije nijesu bile u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa važećim propisima, te da se Zavodom nije upravljalo sa dužnom pažnjom.

U izvještaju stoji da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva prošle godine poslovao sa gubitkom od 669,8 hiljada eura, zahvaljujući otpisu zastarjelih udžbenika u iznosu od 465.000 i 127.000 eura većim izdacima za zarade od projektovanih.

Jokića je ljetos na mjestu predsjednika Upravnog odbora naslijedio sekretar Ministarstva prosvjete Srđa Raičević, a sada ga na mjestu glavnog urednika mijenja Vojinović, koji se smatra bliskim DPS-u i viđenju crnogorskog jezika koji promoviše Adnan Čirgić. On je nedavno bio u fokusu javnosti nakon što je prof. dr Tatjana Bečanović sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću podnijela Sudu časti Univerziteta Crne Gore predlog za pokretanje postupka protiv njega, dekana tog fakulteta prof. dr Blagoja Cerovića i prof. dr Milorada Nikčevića zbog, kako tvrdi, malverzacija oko formiranja Komisije za ocjenu Vojinovićeve doktorske disertacije. Bečanović tvrdi da je Vojinović “lažirao“ predaju doktorske disertacije “Status usmenoga u crnogorskoj pisanoj pripovijeci od 1990. do 2006. godine“.

“Razumljivo je da kandidat sa prosječnom ocjenom 7,31 teško može ispuniti visoke naučne zahtjeve i kriterijume koje pred njega postavlja doktorska disertacija, ali zar je bilo neophodno ovoliko malverzacija i skandala. Što ga mentor jednostavno nije poveo u Osijek da doktorira“, stoji u dopisu Bečanovićeve.

Prema nezvaničnim informacijama, već se renoviraju kancelarije za nove kadrove, a među zaposlenima u Zavodu, koji smatraju da treba da imaju profesionalnu autonomiju, vjeruje se da i nova rješenja znače namjeru njihovog disciplinovanja.

Galerija

Bonus video: