Intelektualci pisali Skupštini: Zaštitite Njegoša

"Očekujemo od Skupštime Crne Gore da ozbiljno razmotri prijedlog o 13. novembru kao Danu crnogorske kulture i donese takvu odluku"
75 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2013. 14:17h

Partijsko nadgornjavanje, ostrašćeno licitiranje oko nacionalnosti Petra Drugog Petrovića Njegoša i stavovi iz skupštinskog Odbora da li će se dan njegovog rođenja slaviti kao Dan crnogorske kulture, izraz su zloupotrebe i nedopustivo proizvoljnih tumačenja u nesporazumu sa veličinom i smislom njegovog djela.

To se navodi u otvorenom pismu 72 intelektualca Skupštini Crne Gore, povodom predloga Vlade da 13. novembar, dan Njegoševog rođenja, proglasi za Dan crnogorske kulture.

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin manipulacije književnim i državničkim djelom Njegoša zarad partijskih interesa, upozoravajući javnost na razumijevanje vlastite etničke i kulturne posebnosti, kao i na crnogorski državni i kulturni kontinuitet", navodi se u pismu.

Podsjeća se da djelo Njegoša trajno ovaploćuje kulturno nasljeđe i istorijski karakter Crne Gore, i svakoj novoj generaciji proširuje i umnožava tradicijska i savremena civilizacijska značenja i vrijednosti.

"Uz to, autor Gorskog vijenca i Luče mikrokozme, prvi je crnogorski i južnoslovenski pjesnik, koji je spoznao da cjelokupna evropska literatura, počev od Homera, čini jedan kulturno-istorijski poredak. Njegoševo književno i filozofsko djelo najbolja je poveznica naše kulture s duhom i sudbinom evropske i svjetske civilizacije", navodi se u pismu.

Crnogorski intelektualci smatraju da Njegoša treba zaštititi od dnevne politike kao najveće duhovno dobro i univerzalnu vrijednost.

"Očekujemo od Skupštime Crne Gore da ozbiljno razmotri prijedlog o 13. novembru kao Danu crnogorske kulture i donese takvu odluku", kaže se u otvorenom pismu parlamentu.

Bonus video: