"Morski vukovi" obilježili Dan zaštitnika pomoraca Sveti Nikola

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja na jedini masovniji godišnji skup crnogorskih pomoraca, nije bilo predstavnika, ni kurtoazni telegram čestitke
163 pregleda 2 komentar(a)
Dan pomoraca Kotor, Foto: Siniša Luković
Dan pomoraca Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.12.2013. 13:42h

U Kotoru je obilježen Dan zaštitnika pomoraca Sveti Nikola.

Stari grad Kotor barem na par sati je bio mjesto na kojem se "okupilo" ukupno preko 1.200 godina profesionalnog iskustva u "tučenju svjetskih mora" - 60-tak članova Udruženja kapetana trgovačke mornarice Crne Gore i Udruženja pomorskih strojara i inženjera.

U lokalu "Nautika" Luke Kotor okupili su se prekaljeni stari morski vukovi koji za sobom imaju decenije plovidbe po svim morima svijeta, na komandnim mostovima ili strojarnicama bukvalno svega što plovi – od "malih" brodova za generalni teret, snabdjevača naftnih platformi, do orijaških supertankera i mega-kontejneraša.

Kapetanima i upraviteljima su se pridružili predstavnici Lučke kapetanije Kotor, direktor Lučke uprave Crne Gore Mladen Lučić, predstavnici Sindikata pomoraca, direktor Srednje pomorske škole Kotor Veljko Botica, izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac, te nekolicina starijih kolega koji su brod već poodavno zamijenili profesorskim katedrama ili zvanjima međunarodnih sudskih vještaka.

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja na čijem je čelu Ivan Brajović na jedini masovniji godišnji skup crnogorskih pomoraca, nije bilo predstavnika, ni kurtoazni telegram čestitke praznika Svetog Nikole.

"Svetog Nikolu ćemo posebno zamoliti da naše čestitke prenese onima koji su danas na brodu, da im pomogne u svim nedaćama i da ih sretno vrati njihovim domovima. Ove smo godine promijenili mjesto održavanja proslave koja je i Dan našeg Udruženja, a na to smo se odlučili da bar nešto promijenim. Pomorstvo je danas izuzetno zahtjevna oblast pa je uglavnom sva naša dosadašnja aktivnost bila usmjerena prema tome da našim pomorcima pomognemo u implementaciji svakodnevnih novih zadataka i zahtjeva. No, ne ide to na naše zadovoljstvo, bolje reći kasni se, a to se može negativno odraziti na veliki broj naših pomoraca i šire", kazao je predsjednik Udruženja kapetana, mr Mario Pilastro.

Aludirajući na hroničnu sporost i nespremnost državne administracije da prati standarde Međunarodne pomorske organizacije IMO, Pilastro je podvukao da značaj postojanja strukovnih udruženja kapetana i upravitelja "da kao osobe od struke, utičemo na odgovorne da ovoj oblasti posvete pažnju koja joj zaista i pripada".

Ističući da mu je u životu "sve brod dao, uključujući i ono najvrijednije - porodicu", Ilija Balić iz Udruženja strojara je poručio da mlade generacije pomoraca moraju biti još uspješnije od starijih u očuvanju pomorstva kao djelatnosti koje je Boki vjekovima donosilo materijalno, duhovno i kulturno bogatstvo.

Izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac je kazao da su u ovogodišnjim rekordnim poslovnim rezultatima tog preduzeća, značajan doprinos dali i kapetani – članovi Pilotske služe koji u zaliv uvode velike putničke brodove.

U sklopu svečanosti, održana je i promocija knjige "Metež na obali", pete po redu iz pera penzionisanog upravitelja stroja Momira Čolovića iz Kotora, a koje su većinom posvećene uništenju kotorske "Jugooceanije" i barske "Prekookeanske plovidbe".

Pored autora, o knjizi su govorili Pilastro i dugogodišnji predsjednik Udruženja pomorskih strojara Andro Bilafer.

"Čolović u svojim knjigama istražuje tu silu koja je tako olako potopila našu dosta savremenu trgovačku flotu, a koja je za autora, iskusnog pomorca, bila nepotopljiva na moru. Čolović u svojim djelima traži tu "smrtnu ruku" koja je došla sa kopna, nadvila se nad flotom i napravila pustoš na moru", kazao je Bilafer.

Bonus video: