Saradnja Crne Gore i Hrvatske u zaštiti Jadrana

Lokacije na kojoima će se odvijati projektne aktivnosti su Herceg Novi, Kotor, Tivat i Dubrovačko-neretvanska županija, odnosno Konavle
1 komentar(a)
CG Hrvatska Jadran pres, Foto: Dulist.hr
CG Hrvatska Jadran pres, Foto: Dulist.hr
Ažurirano: 18.12.2013. 13:57h

Projekt prekogranične saradnje Hrvatske i Crne Gore u zaštiti okoline, prirode i kulturne baštine - JASPPer (Joint Actions for Sea Pollution Prevention) predstavljen je na Institutu za more i priobalje dubrovačkog Sveučilišta.

Projektom koji finansira Evropska unija, povećaće se kapaciteti za zajednički nadzor kvaliteta morske vode i upravljanje otpadnim vodama na graničnom području Hrvatske i Crne Gore.

Terensko istraživanje počeće u proljeće 2014.

Kako prenosi dulist.hr lokacije na kojoima će se odvijati projektne aktivnosti su Herceg Novi, Kotor, Tivat i Dubrovačko-neretvanska županija, odnosno Konavle.

Zaključci istraživanja trebali bi da unaprijedie zaštitu Jadranskog mora od prekomjernog zagađenja.

Crnogorski partneri u projektu su Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Institut za biologiju mora u Kotoru, dok su partneri iz Hrvatske hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku - Institut za more i priobalje, navodi dulist.hr.

Vrijednost projekta koji će se sprovoditi dvije godine je 598.000 eura.

Od tog iznosa Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Institut za biologiju mora - Kotor dobili su 254.541 eura, a Hrvatski hidrografski institut i Institut za more i priobalje 251.327,49 eura bespovratnih sredstava EU.

"Zagađenje Jadrana otpadnim vodama varira od lokacije do lokacija, a na njega, osim lokalnih ispusta, utiču i morske struje. Tako, naprimjer Jadran u cjelosti znatno zagađuje italijanska rijeka Po čija je voda oko 300 puta više hemijski zagađena od rijeka sa istočne strane Jadrana", saopšteno je na konferenciji za novinare.

Bonus video: