50 godina Filozofskog fakulteta u Nikšiću

Rektor UCG je kazao da Filozofski fakultet predstavlja centar za izučavanje humanističkih i društvenih nauka u državi i on je jedan od vodećih kreatora obrazovanja za naše društvo
148 pregleda 1 komentar(a)
Proslava 50 godina FIlozofskog fakulteta, Foto: Ivan Petrušić
Proslava 50 godina FIlozofskog fakulteta, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 18.12.2013. 14:22h

Na „Sceni 213“ u Nikšiću danas je svečanom akademijom obilježeno pola vijeka Filozofskog fakulteta, ustanove koja je 1963.godine osnovana kao Pedagoška akademija, 15 godina kasnije transformisana je u Nastavnički fakultet, da bi današnji naziv dobila 1988.godine.

Govoreći o istorijijatu ustanove, na kojoj danas na 15 programa studira preko 2.500 studenata, od čega 300 na magistarskim i doktorskim studijama, dekan prof. dr Blagoje Cerović kazao je da je tokom 50 godina trajanja upisano blizu 29.000 studenata, od čega je njih preko 11.000 steklo diplomu više i visoke stručne spreme.

Prvi direktor Pedagoške akademije, ali i dekan Nastavničkog fakulteta, bio je prof. dr Radule Sekulić, čovjek koji je dao veliki doprinos radu institucije, kroz koju je prošao 451 nastavnik, među kojima je bilo 167 dokora nauka, od kojih je deset steklo zvanje akademika.

„Podaci iz istraživanja koje je u toku preliminarno govore o dominantnom broju naših diplomaca zaposlenih u obrazovanju što bi moglo da znači da smo izvršili značajnu društvenu misiju obezbjeđivanja potrebnog kvalitetnog kadra nastavnika i profesora“, kazao je Cerović i istakao veliku podršku države i njenih organa, Univerziteta i lokalne uprave.

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta, prema riječima Cerovića, učestvuju u mnogim projektima, organizuju naučne skupove i seminare na kojima prisustvuju eminentni stručnjaci iz zemlje, regiona ali i svijeta, imaju bogatu međunarodnu saradnju, jačaju studentsku razmjenu.

„Još od svojih početaka, dužih od pola vijeka, Filozofski fakultet, tada Viša pedagoška škola na Cetinju predstavljao je naučno jezgro naše zemlje na kojoj je počivala pedagoška misija. Danas Filozofski fakultet znamo kao savremenu naučnu ustanovu složene strukture i od velikog značaja za cijelo društvo“, kazao je rektor Univerziteta prof.dr Predrag Miranović.

Prema njegovim riječima Filozofski fakultet predstavlja centar za izučavanje humanističkih i društvenih nauka u državi i on je jedan od vodećih kreatora obrazovanja za naše društvo.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da je fakultet formiran u vremenu kada mnogi nijesu shvatali šta će značiti za Crnu Goru.

„Svjesni da studentska i profesorska populacija predstavljaju intelektualnu elitu svakog društva Nikšić se istinski ponosi sa studentima i profesorima našeg fakulteta i očekuje da će oni i ubuduće davati puni doprinos razvoju našeg grada u kolijevci akademske Crne Gore“, kazao je Grbović i obećao da će lokalna uprava i dalje pomagati fakultetu koji ostvaruje svoju misao u procesu obrazovanja.

Cerović je kazao da fakultet od osnivanja do danas ima veliku pomoć Filozofskog i Filološkog fakulteta iz Berograda, kojima su danas uručene zahvalnice.

Akademiji je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, a telegram čestitku uputio je predsjednik Vlade Milo Đukanović.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su hor „Zahumlje“ i kvartet Poeticus musicum, koga čine prof.dr Vesna Vučinić (klavir), mr Vili Ferdinandi (violina), Gordana Sarić (pjesnikinja) i Miro Nikolić (glumac). U čast pola vijeka postojanja studenti Filozofskog fakulteta večeras na „Sceni 213“ sa početkom u 19 časova organizuju kulturno umjetničko veče ža kao specijalni gosti nastupiće KUD „Zahumlje“ i duo gitare – Danijel Cerović i Goran Perišić.

Bonus video: