MANS: TV "777" u potpunosti nezakonito emituje svoj program

"Lutrija je dobila odobrenje za emitovanje TV programa, suprotno odredbama Pravilnika o postupku izdavanja dozvola za prenos i emitovanje radio-difuznih signala"
669 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2013. 11:59h

Televizija "777" koja je u vlasništvu Lutije Crne Gore, u potpunosti nezakonito emituje svoj program, a odobrenje koje je dobila od Agencije za elektronske medije je izdato suprotno zakonu i propisima, navodi se u saopštenju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

MANS je, kako navode, imao uvid u dokumentaciju koja "pokazuje da je Lutrija Crne Gore dobila odobrenje za emitovanje televizijskog programa, suprotno odredbama Pravilnika o postupku izdavanja dozvola za prenos i emitovanje radio-difuznih signala, koji je važio u vrijeme kada je odobrenje izdato"

"Prema zvaničnoj dokumentaciji koju smo dobili od Agencije za elektronske medije, Lutrija prilikom izdavanja dozvole nije dostavila ni jedan od čitavog niza dokumenata čije je dostavljanje obavezno u tom postupku. Umjesto toga, Lutrija u zahtjevu o podacima o strukturi i obimu programa jedino navodi da će programski sadržaj po vrsti biti 100% zabavni program, dok za planirano vrijeme, jezik na kome će se emitovati, učešću sopstvene produkcije u informativnom, zabavnom, sportskom, dječijem, kulturno-umjetničkom i dokumentarno obrazovnom programu, učešću reemitovanog programa i učešću kupljenih programa nema ni jedan jedini podatak", navodi se u saopštenju.

"Prema zvaničnoj dokumentaciji koju smo dobili od Agencije za elektronske medije, Lutrija prilikom izdavanja dozvole nije dostavila ni jedan od čitavog niza dokumenata čije je dostavljanje obavezno u tom postupku. Umjesto toga, Lutrija u zahtjevu o podacima o strukturi i obimu programa jedino navodi da će programski sadržaj po vrsti biti 100% zabavni program"

"I pored činjenice da je Lutrija od Agencije sakrila ključne podatke na osnovu kojih bi se mogla izvršiti procjena da li je Televizija 777 kvalifikovana za dobijanje licence, ova institucija je ipak sporno odobrenje izdala, očigledno vjerujući "na riječ" vlasnicima Lutrije Crne Gore. Čak i jedan jedini podatak koji je Lutrija dostavila o programu svoje televizije je netačan, što je takođe prenebregnuto u nadležnoj Agenciji. Činjenica koja je svima poznata jeste da TV 777 ne emituje se samo zabavni program, kako je navedno u zahtjevu za izdavanje dozvole, već se emituje sadržaj informativnog i propagandnog - reklamnog sadržaja, sa sistematskim promovisanjem osnivača - Lutrije Crne Gore i udruženja kojem Lutrija pripada NVO UPIS, kao i kontroveznih biznismena koji ih kontrolišu Branislava Mićunovića i Save-Džigija Grbovića", navodi se u saopštenju MANS-a.

Pored toga, dodaju u MANS-u, "programski sadržaj TV 777 značajno je usmjeren na kršenje zajamčenih sloboda i prava čovjeka i građanina uz korišćenje uvredljvih termina na najprimitivniji način, pa je čak i Medijski savjet za samoregulaciju u posljednjem izvještaju o monitoringu te termine iz saopštenja NVO UPIS koji se više puta dnevno ponavljaju na TV 777 nazvao uvredljivim i uličarskim nivoom".

"Programski sadržaj TV 777 značajno je usmjeren na kršenje zajamčenih sloboda i prava čovjeka i građanina uz korišćenje uvredljvih termina na najprimitivniji način"

Zahtjev Lutrije za izdavanje dozvole za TV 777

MANS je posebno ukazao da se odlučivanje u Agenciji mora zasnivati na primjeni propisa i zakona, a da nikako ne smije zavisiti od toga ko je podnio zahtjev, ili ko su mo osnovači ili zaštitinici.

"Imajući u vidu da Lutrija nije dostavila niti jedan dokument na koji je obavezivao zakon, zabrinuti smo da su nadženi u Agenciji ipak odlučivali korišćenjem nekih drugih kriterijuma".

MANS je zbog svega navedenog od Agencije za elektronske medije zahtijevao da Lutriji Crne Gore odmah oduzme odobrenje za emitovanje televizijskog programa na Televiziji "777" i upozorio nadležne u Agenciji da tolerisanje kršenja zakona, ali i pomaganje drugima u tome predstavlja krivično djelo zloupotrebe službenog položaja koje se karakteriše kao djelo sa posebno izraženim elementima korupcije.

Galerija

Bonus video: