Potpisan memorandum o razumijevanju sa Albanijom, Azerbejdžanom i Hrvatskom

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kaže da su predstavnici regiona ispunili obećanje i usaglasili stavove o tom projektu
1 komentar(a)
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.12.2013. 18:22h

Memorandum o razmijevanju između Crne Gore, Albanije, Azerbejdžana i Hrvatske, koji je danas potpisan u Bakuu, još jednom potvrđuje političku podršku za realizaciju projekta Južnog gasnog koridora u jugoistočnoj Evropi, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, prilikom potpisivanja Memoranduma, rekao je da su predstavnici regiona ispunili obećanje i usaglasili stavove o tom projektu.

Kavarić se zahvalio na otvorenom i konstruktivnom pristupu kolega iz regiona u usaglašavanju dokumenta, posebno , kako je rekao, ako se ima u vidu da je crnogorsko Ministarstvo ekonomije koordiniralo zemlje Balkana.

“Intenzivno smo radili na usaglašavanju osnovnih pretpostavki za početak realizacije projekta, od starta vođeni činjenicom da je zajednički interes najbolji pokretač, a projekat TAP-IAP je jedan od onih koji nas povezuju i ekonomski i infrastrukturno”, rekao je Kavarić.

Navodi se da su se Memorandumom o razumijevanju, učesnice saglasile da još jednom potvrđuju političku podršku za realizaciju Južnog gasnog koridora i da pozdravljaju konačnu odluku o ulaganju Konzorcijuma Shah Deniz u okviru faze dva tog Projekta, koja stupa na snagu 17. decembra.

„To je značajna prekretnica koja će Evropi obezbijediti novi izvor snabdijevanja gasom iz Azerbejdžana, što predstavlja veliki doprinos unaprijeđenju energetske sigurnosti u Evropi”, navodi se u saopštenju.

Zemlje potpisnice su, kako se dodaje, na taj način iskazale punu podršku razvoju projekata TAP i IAP, koji čine sastavni dio Južnog gasnog koridora, a kojim se uspostavlja direktna energetska veza iz Azerbejdžana prema Evropi i obezbjeđuje značajan doprinos dugoročnoj sigurnosti snabdijevanja i diversifikaciji putne mreže za transport gasa ka Evropi.

Sarađivaće se u razvoju tržišta gasa

„Kao najznačajniji dio Memoranduma ocijenjena je potvrda o saradnju zemalja učesnica u razvoju tržišta gasa u jugoistočnoj Evropi, kako bi cijeli ovaj region imao koristi od alternativnih izvora snabdijevanja gasom iz Azerbejdžana, šire oblasti oko Kaspijskog mora, kao i Blisko-istočne regije, uz ispunjavanje neophodnih političkih, pravnih i regulatornih uslove kako bi obezbijedile da projekat IAP postane privlačan za investitore i potencijalne poslovne partnere”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je Memorandum o razumijevanju nastao zbog važnosti projekata Trans-anatolijskog gasovoda (TANAP), Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), koji su od strateškog značaja za region jugoistočne Europe i Evropske unije.

Kavarić je danas razgovarao i sa azerbejdžanskim kolegom Šahinom Mustafajevim o mogućnostima investicija u Crnoj Gori.

Na sastanku je ocijenjeno da je gasovod važan korak u saradnji dvije zemlje.

„Na sastanku su prezentovane mogućnosti investiranja u oblasti energetike i industrije, a važan korak ka tome je i održavanje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije zemlje , koja je dogovorena za početak marta iduće godine“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: