Porušen posljednji zid Arsenala, koji je trebalo da bude očuvan

Zid o kome je riječ podignut je 1900. i bio je jedno od prepoznatljivih obilježja bivšeg Arsenala
109 pregleda 15 komentar(a)
Bager ruši posljednji zid nekadašnjeg Arsenala, Foto: Siniša Luković
Bager ruši posljednji zid nekadašnjeg Arsenala, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.12.2013. 15:20h

U sklopu priprema za izgradnju nove rezidencijalne zgrade „Ksenija“ na urbanističkoj parceli 1-09, kompanija kanadskog biznismena Pitera Manka Adriatic Marinas – Porto Montenegro, porušila je danas i posljednji preostali segment starog kamenog ogradnog zida nekadašnjeg kompleksa vojnog brodogradilišta Arsenal.

Zid o kome je riječ podignut je 1900. i bio je jedno od prepoznatljivih obilježja bivšeg Arsenala. Stoga je u Državnoj studiji lokacije „Arsenal“ iz 2008, kao i njenim izmjenama iz ove godine, bila predviđena obaveza da se sačuvaju pojeidni njegovi djelovi. To se, međutim, nije desilo, pa je posljednji dio istorijskog kamenog zida Arsenala juče nestao pod udarom bagera.

Zanimljivo, posljednji je srušen dio zida koji se nalazio u neposrednoj blizini nekadašnje stare metalne kapije Arsenala, koja je imala na sebi zakrpljenu rupu od pogotka topovske granate s početka Prvog svjetskog rata, kada su Crnogorci sa Lovćena granatirali austro-ugarsku pomorsku bazu u Tivtu. Ta kapija je, po nalazima stručnjaka, takođe morala da bude sačuvana kao istorijski artefakt ali ju je Porto Montenegro već poodavno isjekao u staro gvoždje.

„Budući da ogradni zid predstavlja značajnu karakteristiku kompleksa, preporučuje se čuvanje pojedinih dijelova. Preporuka je da se obnove njegove stare kapije, naročito one koja je po navodima mještana pogodena od strane crnogorske vojske hicem sa Lovćena u toku Prvog svjetskog rata.” – pislao je u DSL “Arsenal” iz 2008, a slična obaveza zadržana je i nakon ovogodišnjih izmjena i dopuna tog planskog dokumenta.

Budući da je investitor Porto Montenegra – kompanija “Adriatic Marinas” do sada u više navrata grubo prekršila dio svojih obaveza u vezi očuvanja graditeljske i arhitekstoinske baštine Arsenala, a što je zvanično priznala i Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, te da tikm povodom niko od nadležnih nije ništa preduzeo, investitor je juče sa zemljom nekažnjeno sravnio još jedan dio istorijske baštine Tivta.

Oko dijela nekadašnjeg kompleksa Arsenala u njegovom sjevernom dijelu sada postoji samo istorijski bezvrijedna ograda napravljena prije desetak godina od betonskih blokova, a koju je “Adriatic Marinas” u medjuvremenu prefarbao u bijelo-plave štrafte i pretvorio u svoj reklamni prostor.

Bonus video: