Za UCG naredne godine milion više iz budžeta

Planiranim budžetom za prosvjetu predviđeno je i devet miliona za program stručnog osposobljavanja visokoškolaca
0 komentar(a)
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.12.2013. 13:48h

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport podržao je Predlog zakona o budžetu za narednu godinu koji se odnosi na potrošačke jedinice iz tih oblasti, i kojim je za prosvjetu predviđeno oko 137 miliona eura, 15 miliona više nego u ovoj godini.

Kako je saopšteno na sjednici Odbora, planiranim budžetom za prosvjetu predviđeno je devet miliona za program stručnog osposobljavanja visokoškolaca, dok je za Univerzitet Crne Gore (UCG) planirano povećanje od preko milion eura u odnosu na ovu godinu.

Predsjednik Odbora Branka Tanasijević kazala je da je u Predlogu budžeta evidentno povećanje za sve programe iz oblasti prosvjete i sporta.

„Za UCG predloženo je povećanje za iznos od preko milion eura , a povećan je i potprogram bruto zarade i doprinosi na teret poslodavaca“, kazala je Tanasijević.

Ona je navela da je predviđena izgradnja i rekonstrukcija objekata obrazovanja i nauke u iznosu od 5,8 miliona eura.

„Posebno bih istakla da je, iz kredita od kojeg su obezbijeđena sredstva za izgradnju dječjih vrtića, izdvojeno više od milion eura, i da se nastavlja izgradnja i rekonstrukcija objekata“, rekla je Tanasijević.

Ona je ocijenila izuzetno važnim što je oko šest miliona iz kapitalnog budžeta opredijeljeno za izgradnju i rekonstrukciju objekata obrazovanja i nauke.

Pored sredstava iz budžeta za narednu godinu, u oblast obrazovanja biće uloženo i dosta novca iz fondova Evropske unije, kao i iz kredita Svjetske banke dobijenog prošle godine za reformu i unaprjeđenje stanja u toj oblasti

„Neće biti uskraćeno nijedno pravo iz zakona koje se tiče studenata i učenika, odnosno da svake godine, bez obzira na ekonomsku krizu, mi ispunjavamo i unaprjeđujemo oblast učeničkog i studentskog standarda“, poručila je Kurpejović.

Ona je kazala da će, pored sredstava iz budžeta za narednu godinu, u oblast obrazovanja biti uloženo i dosta novca iz fondova Evropske unije, kao i iz kredita Svjetske banke dobijenog prošle godine za reformu i unaprjeđenje stanja u toj oblasti.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić kazao je da za obrazovanje nikada nije dovoljno novca ali je, kako je ocijenio, u predloženom budžetu napravljen pomak u odnosu na prethodni.

On je podsjetio da je u budžetu za ovu godinu 84 odsto išlo na plate, dok je u predloženom taj procenat 79 odsto. „To je dobar trend, s obzirom na to da plate nijesu smanjivane po dubini“, smatra Perić.

On je rekao da će Pozitivna biti uzdržana, zbog ukupne strukture budžeta.

„Ali, unutar te strukture, preraspodjela procenata u korist obrazovanja je korak koji pozdravljamo“, kazao je Perić.

Tanasijević je, govoreći o predloženom budžetu od 3,7 miliona za Upravu za mlade i sport, kazala da je povećan iznos za transfer institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru za nešto više od 550 hiljada eura u odnosu na prethodnu godinu.

Ona je dodala da je kapitalnim budžetom, za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata predviđeno 2,7 miliona eura.

„Treba obratiti pažnju i na raspodjelu sredstava od igara na sreću, da i tu crnogorski sport ima neki fiksni dio“

On je rekao da je predviđeno i povećanje za oblast transfer pojedincima, koje se odnosi na invalidnine i sportske naknade.

„U suštini, mi smo zadovoljni sa prošlom godinom kako je protekla, a i ubuduće ćemo se zalagati da crnogorski sport dobije dio koji mu pripada“, kazao je Vušurović.

On je podsjetio da, u poređenju sa zemljama regiona, Crna Gora ima najmanji budžet koji se opredjeljuje za sport.

„Treba obratiti pažnju i na raspodjelu sredstava od igara na sreću, da i tu crnogorski sport ima neki fiksni dio“, dodao je Vušurović.

On je ocijenio da bi i opštine trebalo da budu transparentnije kada je finansiranje sporta u pitanju i da imaju svoje pravilnike.

Sjednici Odbora, osim predstavnika Pozitivne, nijesu prisustvovali poslanici opozicionih partija.

Bonus video: