Neki ljekovi su u Crnoj Gori duplo skuplji nego u Srbiji

"Tačno je da je Lerkanil 10 u Srbiji mnogo jeftiniji , skoro više od 100 % ali je konkurencija za taj lijek u Srbiji mnogo veća i onda tržište određuje nivo cijene"
231 pregleda 6 komentar(a)
Ljekovi, tablete, pilule, Foto: Sxc.hu
Ljekovi, tablete, pilule, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 17.12.2013. 09:39h

Pojedini lijekovi u crnogorskim apotekama koštaju duplo više nego u Srbiji. Među njima su Diovan 80 i Lerkanil 10, prenosi Radio Antena M, čiji reporteri su provjerili zašto je to tako.

U jednoj crnogorskoj apoteci Diovan 80 košta 19 i po eura, a Lerkanil 10 je 19.20 centi, dok isti ljekovi u Srbiji koštaju - Diovan 80 1.518 dinara (oko 13 eura), a Lerkanil 10 840 dinara (oko sedam eura).

"Taj lijek Lerkanil 10 za koji se interesujete ne nalazi se na pozitivnoj listi koju propisuju naši doktori i mogu da se dobiju na recept, dakle to je negativna lista. Tačno je da je taj lijek u Srbiji mnogo jeftiniji , skoro više od 100 % ali je konkurencija za taj lijek u Srbiji mnogo veća i onda tržište određuje nivo cijene", obrazložio je razlike u cijeni direktor Montefarma Budimir Stanišić.

Stanišić dodaje da je proizvođač konkretno Lerkanila i u Srbiji i u Crnoj Gori isti:

"Ali u Crnoj Gori on diktira cijenu tu koja jeste, a veledrogerije su te koje mogu lijek da ponude ili da ga ne nude građanima. Treća stvar je ta što se lijek kupuje u Crnoj Gori pa se preprodaje u Albaniji, oni ne žele ni zbog toga da spuste cijenu da se ne bi lijek prenosio preko naše granice u Albaniju. To su neki razlozi zbog čega je taj lijek skuplji kod nas nego u Srbiji."

Da bi izbjegli sve moguće komplikacije, kako kaže Stanišić, kada istroše zalihe Lerkanila, taj lijek više neće naručivati.

Bonus video: